…estii in Copenhaga

Mai 2000. Roman in Danemarca. Am coborit din autobuzul de Spania intr-o statie pe care nici acum dupa 8 1/2 ani nu o stiu. Mi s-a spus ca e Copenhaga. Dar al dracului danez m-a mintit. Si ploua de iti intra in oase. Marunt si des. Pina sa ma dezmeticesc autobuzul plecase iar eu in mijlocul unei statii goale la ora 4 dimineata. Intru in statie sa vad cum sa iau bilet sa merg catre centru. Am vazut un automat rosu cu o harta impartita in mai multe culori. Hai sa iau un bilet . De unde? De la automat . Ok . Dar nu am bani. Am doar 500 de dolari in buzunar iar astia vor monede cu gaura. HMMM.
Ma asez pe trepte si imi aprind o tigara. Persoana de contact era prea devreme sa o sun asa ca am sa astept.
Dupa 1 ora incep sa vina oameni la tren. Ma duc la primul om si-i spun: You can help me please . I need some danish coins for the train. Se uita pe sub ochi la mine . Si pleaca grabit. Jeg har ikke.
Sa te ia dracu . Mai imi incerc norocul la altii dar fara nici un folos. Ma uit intr-un geam si ma vad dupa vreo saptamana nu ma mai vazusem in oglinda. Un tip cu parul pina la cur imbracat in piele din cap pina in calciie si nebarbierit cam …..se uitau chioris. Oricum imi incerc inca o data norocul. Vad o negresa. Ce-am avut si ce-am pierdut. Incep la fel……
Imi da 25 dkk sa iau bilet. Vreau sa-i dau ceva euro in schimb si spune „nu-i nimic nici eu nu am avut cind am venit. Astia ii am de la altcineva. Sa-i dai si tu mai departe la cel care va avea nevoie.” I-am luat si m-am dus in statie dar cum sa iau biletul. Negresa se uita dupa mine cum ma tot holbam la aparat si vine , imi cumpara un bilet si-mi da restul de 3-4 dkk inapoi si se intoarce inapoi in statie. Vine trenul si ma urc.
Ma trezesc in staia de tren centrala si astept sa dau telefon era cam 6 dimineata si ca sa nu-l deranjez pe x astept. 7. 8. 9.
Vad un exchange si schimb toti banii. Vad o carte de telefon . Si incep sa ma uit la nume. Anderssen, aaa, bbbb, cccc, Iliescu. Iliescu? Pai inseamna ca are si Popescu, Ionescu, …etc Si cauta si sint. Si….da telefon lui iliescu, popescu, ionescu toti escu din Copenhaga. Cred ca am sunat in prima saptamina la peste 50 de escu. Nici unul nu a catadicsit sa vorbeasca romaneste. Am cerut sa vorbesc engleza dar nu stiau. Pe danezii astia ii cheama escu mai nou!. Si cam toti nu vorbesc limba romana! . Pai e normal ca sint danezi. Dar eu de ce nu sint danez si ma cheama …escu. Toti romanii din Copenhaga pe care ii cheama cu escu in afara de mine si care erati aici in anul de gratie 2000 sinteti niste …OAMENI ADEVARATI. Deci domnilor si doamnelor escu din Copenhaga sinteti niste… (asteptam comentarii )…Oameni de nadejde .

Reclame

2 răspunsuri la „…estii in Copenhaga

  1. Draga Tony nu era vorba de tine era vorba de o Black lady din statia din Danemarca cind am ajuns aici. Plecasem din Spania si eram deja aici.

  2. Buna ma inpresionat patenia ta in Dk deoarece eu locuiesc tot aici in DK.Imi pare rau ca nu am putut sa-ti fiu de folos sa fiu in clipa cind ai avut nevoie.Sper ca esti ok acum poate esti tot aici in DK sau te-ai intors acasa.Multe salutari si mult noroc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s