Julenissen

tomte2Spiridusul a fost de multe ori imaginat ca un mic batran (mărimea variază de la câţiva centimetri la aproximativ jumătatea unui adult), avand de obicei  barba si fiind îmbrăcat în haine taranesti. Cu toate acestea, există si basme in care este considerat un Shapeshifter, putea să ia o formă mult mai mare decât un om adult,  este considerat a avea un singur ochi ciclopic. În Danemarca moderna, spiridusii sunt des perceputi ca imberbi, sunt imbracati in gri şi roşu si poarta o caciulita de culoare roşie. Se spune ca spiridusii pot crea  iluzii şi, uneori, devin invizibili, de aceea nu au putut niciodata fi vazuti mai mult de o secunda…

În ciuda dimensiunilor sale mici, spiridusul poseda o imensa putere. Chiar daca avea menirea de a proteja şi îngriji animalele de la ferme, deseori cadea in pacat, facand boacane si sicanand familiile fermierilor. Se enerva daca nu isi primea plata anuala, adica un castron de terci de ovaz cu unt. Cand era suparat pe fermieri urina în hambare , lega vacile de cozi si intorcea totul cu dosul in sus. Dacă cineva vărsa ceva pe podea sau se intampla vreun necaz in casa, insemna ca spiridusul este suparat pe respectiva familie. Un astfel de spiridus nervos este descris  în cartea pentru copii a  scriitoarei suedeze Selma Lagerlöf, Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige , ( Minunatele călătorii ale lui Nils Holgersson prin Suedia). Un băiat neastâmpărat, pe nume Nils, este transformat in pitic de catre spiridusul fermei si porneste intr-o calatorie plina de aventuri, fiind purtat pe spate de o gasca.

Intr-una din povestile despre spiridus, se spune ca fermierul a pus untul la fundul castronul cu terci, si nu deasupra, asa cum ii placea spiridusului. Când acesta a vazut ca untul lipseste, s-a infuriat si a omorat vaca fermierului. Intr-un tarziu, facandu-i-se foame, a mancat terciul si a dat de unt la fundul castronului. Cuprins de remuscari, a dat fuga pe la fermele din jur sa gaseasca o vaca identica pentru a o aduce in hambarul fermierului.

Dintre toate animalele de la ferma, spiridusul are grija in mod special de cal. El trebuie sa se asigure ca toti caii din ferma sunt sanatosi si bine ingrijiti.

Din cele mai vechi timpuri spiridusul a fost considerat  „sufletul” primului om care s-a nascut in fermă. El, care a golit „tomt” (casa mult).  Astfel poate traditia de a da cu terci de ovăz la spiridus de Crăciun e o reminiscenţă de cult strămoşesc.

Spiridusul nu a fost întotdeauna o figură populară. Ca cele mai multe creaturi din folclor, a fost considerat o figura pagana si asociat cu diavolul. Tot vina lui e si atunci cind ai ceva de impartit cu vecinul.

Reclame

Un răspuns la „Julenissen

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s