Ciinele…prostul ..si grija

„Cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia.”


AP-degree in Multimedia Design and Communication

Billede fra Multimediedesigneruddannelsen

The Multimedia Design Course is a 2-year, full-time professional higher education equivalent of 120 ECTS points.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

CVR number DK31418739
P number 1014401853
Name Noreco A / S
Address Havnepladsen 12
9900 Hamilton
Denmark
Nordjylland
Frederikshavn
Phone 96203800
Fax +45098479757
Employees 250

Noreco ® recruits, certifies and places skilled and professional staff within the iron & steel industry, construction & facilities, health and service sectors.

Noreco ® is a member of Danish Industry and Danish Construction.

Asa incepe profilul companiei Noreco. Acest inger pentru unii sau demon pentru altii. Cind realitaea vietii unora devine exact ca cea a cautatorilor de aur, alergind dupa bani si averi rapide , fara munca sustinuta si doar cu drepturi dar fara obligatii, sclavagismul multilateral dezvoltat al sec XXI capata noi forme de manifestare pe care unii nu vor sa o vada.
Explicatia grosso-modo a situatiei in care se afla multi dintre connationalii mei este acolo , la Norecco. O scoala de „ucenicie” ca si scoala de „Multimedia design” din Copenhaga, scoli mai mult sau mai putin private care au un scop simplu de a folosi sistemul danez pentru a realiza resurse financiare. Unii pentru scoala mama, alta pentru firma. Nimic mai simplu , un sistem financiar inteligent, de dezvoltare si miscare a capitalului de la stat la privat pe un program de scolarizare. Ceea ce pare neortodox pentru unii este o mana cereasca pentru altii. In perioada in care ,pentru a avea dreptul de munca trebuia sa fi inscris la o scoala ” Multimedia design” a fost o mana cereasca penru cei care doreau sa munceasca in Danemarca pentru a trimite bani in Romania. Este drept ca dupa absolvire, diploma nu era valabila in Danemarca. Un sistem inteligent de a face bani. In acelasi timp , au-pairii catre ramasesera fara slujbe se inscriau la scoala pentru a-si prelungi sederea in Danemarca. Intre timp scoala cistiga bani de la Ministerul Educatiei din Danemarca datorita programului oferit. Simplu. Inteligent. Toata lumea avea de cistigat. Scoala, elevii si statul, caruia i se intorceau banii subventionati sub forma de taxe directe sau indirecte prin consum.
Noreco in schimb are  un sistem asemanator privat care ia bani de la stat pentru scoala de ucenici carora le ofera masa, casa, si ceva bani de buzunar. De aici incepe problema deoarece pentru multi e o sansa de a-si schimba viata, iar pentru altii de a-si dezvolta agresivitatea.
Intotdeauna au existat persoane care s-au uitat in ograda vecinului si mai putin in propria curte, au fost persoane care mureau de grija altora si care se uitau in buzunarul meu, al tau , al altora si nu al lor. Au plecat la sigur, scoala, munca, bani multi , responsabilitati putine. Sau chiar deloc. Nu sint in stare sa-si gaseasca nimic de munca fara ajutorul altuia si mai mult, parca cineva e obligat sa-i gaseasca de munca, chiar daca nu-i in stare de nimic. De aici si pina la rautatea si discutiile in contradictoriu distanta e mica si de cele mai multe ori destul de reala. Logic. Daca intr-o clasa sint 40 elevi, unii sint premianti, altii sint codasi. Acum daca e sa ajuti pe cineva, e pe premiant nu pe codas. Dar daca sistemul e doar pentru a face bani atunci se aplica situatia in care se spune , te-am scolit , te-am platit, te-am ajutat sa vii, de aici esti liber. Eu m-am folosit de tine ,tu te-ai folosit de mine, am cistigat bani dupa tine, tu ai cistigat bani de la mine , de aici rezolva-te singur ca doar nu o sa te iau sa te cresc sau sa te scot la pensie de aici. Stii sa mergi pe bicicleta, stii sa vorbesti, stii cine esti, stii sa te vinzi, daca te vinzi prost e treaba ta, daca ai noroc bine , daca esti tare-n gura , o sa ti-o spargi singur, si pina la urma cum iti asterni de acum inainte asa dormi. Nu e de datoria mea sa am grija de tine ca nu esti fi-miu (fiica-mea). Si daca tot nu iti convine si nu-ti convine , inapoi in Romania , ai si ceva bani in buzunar si experienta daneza se termina aici.
Simplu.
Dar nu-i simplu deloc. De aici intervine figuratia si figurantii. Cei carora nu le convine , cei care sint mai mult sau mai putin destepti, care se cred buricul pamintului si care nu pot sa vada, sau nu vor sa vada realitatea sclavagismului modern. E un sclav cu drepturi dar si cu obligatii. Ei vor doar drepturi , dar obligatiile mai putin. Traiesc uitindu-se la altii, pierzind timpul injurindu-l pe X sau Y . Diferenta ca pentru cei care au fost la  KTS a fost o sansa si multi dintre ei au fructificat-o, iar pentru unii elevi de la Noreco s-a transformat intr-o vendeta . Asa e vorba aia romaneasca care ii caracterizeaza pe unii romani

„Cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia.”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s