Reflectarile mele

Italia. Roamanii au inceput sa fie linsati.

Spania. Romanii sint expulzati.

Elvetia. Romanii fac probleme

Germania. Romanii au facut multe.

Anglia. Romanii sint rromanizati

Finlanda. Romanii schimba legea cersetoriei.

Danemarca . La ineceput de drum. Deschiderea pietei fortei de munca va avea circumstante grave pentru cei care sintem aici. Un lucru pe care majoritatea il sesizeaza. Dupa ce tarile mai sus mentionate au facut din romani un fel de paria societatii, fortat sau mai putin fortat, sint convins ca si aici va fi la fel. Dupa cum se aude de la 1 mai 2009 se vor ridica restrictiile, se vor inmultii problemele pentru comunitatea de romani. Ne place sau nu asta va fi oricum. Tiganii si romanii tiganizati care de obicei sint in numar mult mai mare decit originalii, vor incepe migratia din mai odata cu incalzirea vremii. Vor fi destule probleme si sa nu va mire reactia presei. Deci trebuie sa se faca un efort din partea tuturor, autoritati (amba),

comunitate si biserica (acum sint parohii) sa se treaca in revista ceea ce s-a intimplat in alte parti pentru a incerca diminuarea viitoarelor probleme generate de romanii veniti pe capatuiala. Asa cum in Italia , Spania, Germania etc. au fost multi , foarte multi oameni onesti nu au putut schimba nimic din ceea ce urma sa apara ulterior si nu au inteles ca aceste lucruri se vor intoarce impotriva lor, prin indiferenta pe care au avut-o interesindu-se mai mult de buzunarul propriu si mai putin de imaginea celor pe care mai mult sau mai putin i-a ajutat sa-si creeze mica tiganiada romanizata , tratind cu indiferenta ceea ce a urmat. Pentru ei a apara interesele locului unde se afla nu a fost important si de aceea si-au vazut mai departe in egoismul lor de constructia caselor din Romania si a muncii pe care o aveau departe de casa. Ulterior, multi, foarte multi oameni venind cu coada intre picioare cerind ajutor semenilor, ( asociatii, biserica, comunitate)au reusit datorita acestor oameni sa-si prelungeasca agonia sau de ce nu inradacinarea neghinei care ulterior s-a raspindit peste tot. Ajutorul dat unora a fost exact reversul medaliei , unde cel ajutat , a ajutat la o accelerare a tiganiadei care a urmat terminindu-se intr-un mare scandal si chiar razboi. Dorinta si agresivitatea italienilor de a linsa niste romani m-au pus pe ginduri  si m-a fortat sa-mi amintesc de cum era acum 10 ani printre romani in Italia, Spania. Nimic nu prevedea explozia sociala si agresivitatea indreptata asupra romanilor. Fie ea si manipulata sau voita , realitatea a fost si este ceea ce este. Asociatiile din Spania erau transformate in S.R.L.-uri, pentru a aduce profit. Oameni care plateau bani pentru o rezidenta ca ulterior sa se apuce de furat si tilharit. Spaniolii erau prosti in ideea romanilor. Italienii si ei. Noi romanii destepti. Incet istoria se repeta si aici. Danezii sint prosti si noi sintem destepti. Ceea ce va urma poate imi va demonstra ca nu am dreptate, si bine ar fi dar sint circumspect. In 3-4-5 ani poate va fi la fel si atunci om mai vedea.

Cred ca ar trebui mai intii sa ne gindim daca punem umarul la romanizarea Danemarcei. Ne place sau nu se va intimpla deoarece daca romanii au putut sa faca lucrul acesta in tari cu mult mai numeroase decit Danemarca sigur aici va fi floare la ureche. Se asteapta doar momentul. Ceea ce cititi in presa despre romani nu este chiarneadevarat. Este strigatul de disperare al autoritatilor . Cind acesta se va transforma in strigatul societatii civile va fi foarte grav. Sa nu uitam ca sint multi arabi, turci, curzi si mai e si Hells Angels. Acestia nu au treaba cu biserica si nu intorc obrazul. Razboiul va veni si atunci chiar daca personal sintem respectati, respectul se va pierde si atunci cind vei deschide gura si vei spune de unde esti vei avea o surpriza poate neplacuta. Acesta ulterior se va transforma in agresivitate si de aici nu e mult pina la razboi. Nu un razboi armat , ci un razboi in care victimele se numara in functie de nr de angoase (nelinişte, tulburare, îngrijorare) pe care unii il vor experimenta. Bin pentru cei mai bazati ( nesimtiti ) nu cred ca va afecta prea mult dar o se simta si atunci cred ca va fi prea tirziu sa se mai poata face ceva. Frustrarile datorate vietii pe care e obligat un strain sa le treaca se vor transforma si mare nu mi-ar fi mirarea sa se transforme in agresivitate care ulterior sa se manifesteze. Mai e si cealalta situatie care e specifica turmei si care daca o parte din comunitatea minoritara acuza comunitatea majoritara se transfoarma intr-o nemultumire propagata prin lipsa de informare si mai ales a frustrarilor personale de acceptare a unui statut inferior majoritatii. Pentru ei oricum vei fi inferior asa cum si in Romania minoritatea urla ca nu are drepturi si sint discriminati. Si aici e la fel. Si in Spania era la fel, si in Italia  si cred ca peste tot dar putini vor sa inteleaga atita timp cit nu sint afectati si atita timp cit nu pot vedea mai departe de 1 saptamina. Viata se va schimba si sint curios cum o sa fie sa fi roman in Danemarca. Pina acum merg cu capul sus si nu il plec nici macar in fata Papei. Ulterior insa….. nu stiu. Poate am sa fac ca jidanu. Fa-te frate cu dracu pina treci puntea. Dupa care vom vedea. Daca vom mai putea.

Reclame

2 răspunsuri la „Reflectarile mele

  1. intru totul de-acord cu tine…si citind ultimele stiri despre romani, iti inteleg pe deplin temerile. Dar noi,o mana de oameni, care suntem aici, ce putem sa facem ca sa prevenim infuzia de conationali in DK. Cat de mult nu m-as gandi la o solutie viabila nu vad una.

  2. Cineva odata mi-a spus ca indiferent ce vom face va fi bine si rau . Dar se salveaza ce se poate salva ce nu, asta e. Important e atunci cind vrei sa salvezi ceva sa te gindesti de mai multe ori daca se merita. Problema e ca in momentul acela devenim judecator si calau in acelasi timp. Trebuie doar sa gindim de 2 ori daca merita efortul. Nu e crestineste , e cinic dar atit de real. Urmeaza ca aceia care isi asuma responsabilitatea faptelor si a cuvintelor sa poata face diferenta. Daca doar se vorbeste fara sa se concretizeze nu se va face nimic . Trebuie doar incercat si mers intr-o directie stabilita de cei care au curajul sa-si asume o raspundere a ceea ce spun sau a faptelor. Teoria e buna dar proctica te omoara si in aceasta situatie de teoreticieni sint marea majoritate. Toti vor sa scoata castanele din foc cu mina altuia si atunci cind cineva cade se bucura de decaderea lui. Asocierea celor putini poate face diferenta. Nu mare dar oicum ceva in plus fata de nimic. Asta depnde de cit de implicati va fi comunitatea care sa sprijine o initiativa, stiindu-se ca multi doresc avantaje ignorind starea de fapt sau ceea ce poae veni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s