Frisk Kød

” Sarac si curat” se spune dar puterea in mina saracului devine bomba atomica. Saracia naste monstrii dar si frustrarile peronale nu sint de lepadat. Precum ciinele cind se afla pe te teritoriul altuia merge umil, se comporta respectuos si isi da silinta ca tot ceeea ce face sa iasa bine. Ulterior, odata cu vechimea incepe egoul sa se razvrateasca si sa fie mare scula pe bascula. Asa am vazut eu multe situatii in care cel venit, nou, proaspat, fresh meat cum s-ar spune devine dupa 1 an 2, destept nevoie mare, intelegind ca cucu’n gura ce inseamna munca si ce inseamna responsabilitatea muncii pe care o are. Daca sefu’ sta la caldura trebuie sa stea si el, daca sefu’ sta si o freaca in cap trebuie sa o frece si el si incet incet seful trebuie sa munceasca si el trebuie sa stea. Nu doresc sa fac o  polemica dar am avut ocazia sa cunosc multe persoane de nationalitate romana care  ulterior si-au schimbat comportamentul, respectul si responsabilitatea fata de munca si fata de realitate. „Fiecare pasare pe limba ei piere” dar de obicei aceste persoane tipa ca din gura de sarpe nemultumiti fiind , de nimic. Adica X sint ai dracu ca au bani, daca nu e chestia cu bani e ca au post bun, daca nu e nimic legat de job, e pentru simplul fapt ca nu e roman. Ba arab, ba danez, ba chinez, ba extraterestru care se plimba intr OZN la caldurica si-i spune sa mai lase vorba si sa munceasca mai mult. E sclavagism, dar si celalalt e sclav, pina si patronul e sclavul propriei sale mindrii si a statului, sau al SKAT-ului, sau al altcuiva.Le place asa de mult sa se uie in ograda vecinului si in casa altuia de nu se poate. Norocul lor e ca aici oamenii nu au garduri inalte, draperii la geamuri si pot privi nestingheriti marindu-si frustrarile si ridicindu-si mindria la rang de virtute.

Ieri am avut o discutie cu cineva care imi spunea ca nu e platit bine si ca a auzit el ca un bucatar care lucreaza intr-o cantina cite 7 ore /zi are un salariu de 300 dkk/ora. Si de aici nebunia. Incercind sa-i explici ca asa ceva nu cred sa existe mai ales la o cantina , el o tinea sus si tare ca ,ba da. Intimplarea a facut sa il cunosc si eu pe respectivul bucatar si ulterior cind muschii din noi se ridicasera la cer il sun si-l intreb. Nici vorba. Era vorba de 30 dkk/ora extra de munca. Pai de la 300 dkk / ora la 30 dkk /ora extra e diferenta mare. Dar nu toata lumea intelege daneza dar multi chiar cred ca inteleg. Eu unul m-as duce val virtej si l-as lasa pe asta cu curu’n balta . Dar ca sa te contrazici ca sti tu mai bine , ca mi-a spus mie X, sa ajungi sa te contrezi pina in pinzele albe, nu-i va si nu am sa-i vad rostul. De ce atita agresivitate in a incerca sa-ti impui punctul de vedere prin orice mijoace?

Alta data cineva mi-a arat un stat de plata care spunea el ca e un fluturas. Era o simpla chitanta de masina de marcat electronica pe care era scris un numar care reprezenta orele, pretul la ora si suma totala. Si persoana respectiva era ospatar si cistiga conform celor scrise 250 dkk/ora. Ma sa dea dracu. Cine e ala care plateste 250 dkk pe ora. Si bineinteles tot cu mania contrazicerii . Totusi s-ar putea atita timp cit a lucrat duminica seara si daca patronul lucra 100 % legal toate sporurile de weekend, seara , noapte, si poate ar fi ajuns la suma de 250 dkk/ora dar nu i-a spus respectivului ci i-a spus sec ca uite cit cistig eu pe ora. Romanasul nostru cind a vazut 30 de euroi / ora a inceput sa-si faca calculul , 30 euroi daca muncesc 10 ore pe zi fac 300 de euro. Mama ce de bani. Daca bag ca MIG-ul 1 an si muncesc 6 zile din 7 , 52 saptamini x 1800  de euro sint aproape 100000 de euro . Mama ce tare. Ba aici e bine ma si asta la care lucrex imi da 120-130 dkk. Ai dracu rasisti. Ce bafta a avut asta. Cistiga un sac de bani.

Asa ca cei care vin , un sfat prietenesc va spun , nu credeti tot ce se spune, reveniti-va la realitate. Nu la realitatea mea dar macar la cea mai de bun simt pe care o aveti si sa incercati sa nu o pierdeti plecind urechea la X sau la Y. De obicei asa cum stiti si voi de acolo de unde ati plecat , oamenii te mint de te rup. Si aici e la fel doar ca unii vor sa mai faca si misto de tine daca de ei insisi nu pot face. Am vazut multi care au venit si multi care au plecat cu coada intre picioare. Le-a mers o perioada si ulterior si-au data arama pe fata. Acum sint binemersi departe . Griul se cerne mai devreme sau mai tirziu si intotdeauna vor exista binevoitori care va vor spune vrute si nevrute doar doar vor avea posibilitatea de a se simtii bine prin esecul vostru. Stiti foarte bine ca acolo unde sint multi romani,vor iesi discutii mai devreme sau mai tirziu si vor incepe sapaturi peste sapaturi ca la pomii fructiferi. Vedeti-va de treaba si nu va urcati in caruta unuia care spune vrute si nevrute. Romanul intotdeauna s-a bucurat de escecul celuilalt. Si am sa inchei cu un proverb danez :

Daca pizma ar arde ca focul, lemnele n-ar mai fi asa de scumpe; daca pizma ar fi o febra, toata lumea ar fi bolnava; daca ea ar fi o ciuma, de mult s-ar fi sfârsit cu lumea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s