Romani vs. Italieni

Italienii sint tigani in ideea unora, a altora romanii sint tigani. Care dintre ei sint mai tigani ?

Italienii in Danemarca. Ca si romanii din ultimii 3-4 ani, ei au venit in Danemarca acum 15-20 de ani in  perioada in care economia Italiei era ca vai de mama ei. Nu au venit ca aveau de toate , au venit pentru ca nu aveau nimic. Au facut ce au facut si unii au rezistat , altii au plecat. Acum in Danemarca sint citiva. Mai multi albanezi care fac pe italienii decit italieni. Multi dintre italienii ramasi sint cei carora sitemul permisiv le-a oferit posibilitatea de a suge un pic din koroanele daneze. Bine, bine dar ce sa faca ei aici altceva? Daca nu ar fi banul e cealalta parte si anume marijuana, cocaina si hotia. Hotia a sarit de mult timp de la stadiul de „portofele” sau „hotii, miinile sus”. Acum e la moda evaziunea, traficul de marfa, etc. Cu ce sint ei mai breji decit noi? Pai prin simplul fapt ca nu da in cap, nu fura in autobuz, nu stau sa cerseasca la colt, nu sint agresivi. Au fost si ei ca noi acum vreo 25-30 de ani. Acum e rindul nostru. Ca ei se trag din doi barbati Romulus si Remus, si romanii se trag tot din doi barbati si anume Decebal si Traian 🙂

Diferenta dintre noi si ei  este ca ei stiu mai bine sa se vinda si mai „scump„. Reusesc sa-si implementeze ideea de „latini pur singe„, reusesc sa-si vinda produsele si sa-si dezvolte un sistem economic net superior. Doar pentru ca ei au inceput mai devreme cu citiva zeci de ani asta nu inseamna ca noi , romanii, care mai sintem din nefericire cu pasaport romanesc, nu am putea sa facem ceva pentru a ne fi mai bine. Nu. Doar mitocania statului si a oamenilor de afaceri romani face ca multi dintre noi sa fim tratati altfel decit ceilalti. Datorita literelor ROM de pe pasaport esti tratat ca atare de autoritatile romane nu de straini ,pentru care unii babuini se bat cu pumnul in piept numindu-se”patrioti„.

Italienii in Danemarca , chiar daca numarul lor e mai mic decit al romanilor au putut sa-si construiasca o comunitate in jurul autoritatilor italiene in speta a ambasadei. De ce? Pentru ca autoritatile italiene, oricit de corupte sau oricit de mafiote ar fi sint cu 25-30 de ani in fata celor romanesti. Ce au ei in Danemarca si nu avem noi? Lasind la oparte ,pizzerii restaurante si alte rahaturi de genul asta au o ambasada in care functionarii sint cetateni italieni cu domiciliul stabil in Danemarca. Nu toti dar citiva care indiferent cum se numeste ambasadorul face ca ambasada si celelalte institutii ale statului italian sa functioneze indiferent daca ambasadorul se numesta,Paleologu, Micula, Popescu sau Ionescu.

Au un institut cultural in fiecare din orasele mari, au scoli pentru copii italienilor, au avocati italieni gratuiti, au tot felul de posibilitati pe care autoritatile italiene le-au dezvoltat in acest timp. Se poate spune ca ei au bani sa poata face. Iar eu spun ca si statul roman are bani pentru asa ceva, si comunitatea romaneasca are bani , ceea ce nu au este vointa. Au incapacitate organizatorica, secretomanie, invidie si aroganta. Au interese financiare ascunse si ingimfare peste limitele pe care le au.

Romanii, Romania , au un rahat pe bat, o ambasada secreta, agenti economici ai serviciilor romanesti, pupincuristi de prima mina, oportunisti si incompetenti. Datorita zicalei , sa-i moara si capra vecinului, noi, buricul pamintului avem interese ascunse in tot ceea ce urmeaza sa construim. Din anul 1879 de cind avem relatii diplomatice cu Danemarca nu a existat cred nimeni in ambasada Romaniei care sa poata vorbi fluent daneza. Am vazut ambasadori straini in Romania care si-au dat silinta si au invatat limba Romana. Apareau la televizor vorbind romaneste. Nu ca un roman dar oricum destul de bine ceea ce m-a facut sa-i respect. Nu perfect dar au invatat. La noi, la ambasada de cite ori vine cite unul, indiferent cum se numeste el, ingimfarea si lipsa de vointa in a intelege un pic Danemarca sau macar ceva din ea, este atit de mare incit cu o nonsalanta care semana a prostie crasa ,isi consolideaza cariera politica bazata pe indiferenta si superioritate. De 8 ani , la ambasada Romaniei, robotul telefonic sau cel cara raspundea inainte, te primeste cu o engleza de Dimbovita. Nu trebuie sa vorbesti ca la Oxford, nici macar ca la Curtea regala daneza dar macar straduiestete.

A nu se intelege ca la altii sau in speta la italieni e altfel. Nu. Si acolo , mercenarii, pupincuristii si lingaii, (ambasador, atasatii etc ) nu vorbesc o alta limba (enleza) dar exista un grup de functionari care sint mai importanti decit cei de mai sus. Grupul care ramine tot timpul pentru a face ca institutia, asa cum e ea, sa functioneze in interesul comunitatii si a statului.

Am vazut ca un birou de avocatura din Bucuresti ofera asistenta juridica. Nu e asistenta juridica decit pe bani. Nu vor nimic altceva decit bani. In schimb, hulitii italieni au asistenta juridica gratuita. De ce? Ca au mai multi bani ei ? .Nu. Pentru ca exista o decenta , pentru ca exista o dorinta de a face ceva si de a putea diferentia. Au decenta de a-si vedea lungul nasului.

In concluzie, chiar daca ei sint mai putini decit noi romanii, ei stiu sa se vinda, ei stiu sa se organizeze, ei stiu sa-si vopseasca gardul. Chiar daca inauntue leopardul ei il ascund mai bine. La noi gardul e rupt si de cele mai multe ori leopardul e turbat.Toate aceste lucruri pe care ei le au, le-au creat statul italian. Statul roman ce a creat? Nimic. Un consulat cu ghiseu la care te apleci si vorbesti prin microfon, o emblema a ambasadei care seamana a emblema de telefon public, etc.

Ieri am trecut pe acolo si am vazut , sau mai bine am revazut acoperisul si antenele de telecomunicatii dezafectate. Nu s-a schimbat nimic. Si pina la urma sint respectat mai mult de autoritatile daneze sau italiene decit am fost de cele romanesti. Tiganii nu sintem noi , tiganii sint ei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s