Nationalismul rasist

Ciuate cuvintele puse una linga alta.

NAŢIONALÍSM s.n. Doctrină politică bazată pe apărarea (uneori exagerată) a drepturilor şi aspiraţiilor naţionale. [Pr.: -ţi-o] – Din fr. nationalisme.
Sursa: DEX ’98 |

RASÍSM s.n. Teorie social-politică care susţine inegalitatea biologică şi intelectuală a raselor umane. – Din fr. racisme. Cf. rus. r a s i z m.
Sursa: DEX ’98

Multa lume se bate cu pumnul in piept , ba ca e roman, ba ca e francez, ba ca e danez sau klingonian. De babuni sau urangutani nu prea am auzit. Interesant e diferenta si totusi apropierea acestor doi termeni. Danemarca e cea mai tare, ba Romania, intrebi un francez, e Franta. Ce o spune Jean Luc Picard ? Nu stiu dar stiu ce spun cetatenii , masa de oite sub steagul national indiferent de culori, forme, sau modele. Ca e bine sau rau, nu comentez. Dintr-un unghi e bun, dintr-altul nu.Asa cum am mai citit istoria, fiecare e tare si mare si sebucura cind apare cite ceva bun despre natia lui. Daca apare ceva rau da vina pe X sau Y, sau gaseste scuze si motive. Cu greu iti abtii risul cind te uti , relativ de departe la bataia babunilor cu urangutanii chiar daca pina la urma tot primate sint.

Citind comentariile unora, multi, asa cum zicea si Lapusneanu, trebuie sa aceptam ceea ce spune majoritatea si anume ca toti ceilalti sint de vina si mai putin noi. Ca e roman, sau danez, sau cum s-o mai numi el, buricul pamintului se afla in fiecare tara e in fiecare dintre noi.

Rasimul a omorit multi oameni, i-au facut sclavi, au fost prigoniti si toate cele.

Nationalismul , idem.

Daca e sa cuantificam in morti, dealungul istoriei au murit si mor in continuare mult mai multi din cauza nationalismului. Despre morti numai de bine ca sa spunem dar despre cele doua termene surori ? Nationalim, rasism. Care e diferenta cind la urma totul se calculeaza in morti? Si pe linga asta morti degeaba.

Stefan cel Mare ar fi spus (Apus de Soare) ca „Moldova nu e a mea si nici a voastra ci a” …..rusilor. Este o realitate. Si altii au crezut la fel Asa cum danezii au crezut ca Malmø e al lor, asa cum si nemtii cred ca Alsacia si Lorena e a lor, etc. Ca sintem natiuni diferite e adevarat dar daca ai nevoie de transfuzie de singe in cur te doare de unde e. Ca e singe rusesc, arab, tiganesc sau negru, basta sa fie grupa compatibila. Ipocrizie, pina la Dumnezeu . Sau Buddha, sau Allah, Isus, si cine mai stie ce alti profeti cu chip de inger. Cu aripi sau cu coada. Oricum sintem niste rasisti in natioalism mergind pe ideea de „ba al meu e mai frumos„. Asa zicea si porcul: „….doar pe asta cit e cald

Asta-i pohta ce-am pohtit„. Pofta buna!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s