Preotul a murit. Traiasca preotul !

Parohia bisericii ortodoxe Copenhaga. Mic istoric.

Cind am venit in anul 2000 era un preot din Malmø care venea si tinea slujba (sedinta) din 2 in doua saptamini. Venea , lua banii si pleca inapoi. Comunitatea romaneasca era compusa din cele doi stilpi. Alfa si Omega. Initiatii si prostimea, credinciosii si restul. Nimic nou. Cam peste tot la fel. Dar dupa ani de asteptare BOR-ul, a decis ca e timpul de a suge un pic din buzunarele credinciosilor si l-au trimis in anul de grazie 2008 (link la post) pe preotul Mihai Hornicar intr-o parohie cu probleme dar cu bani in buzunarele credinciosilor mai multi. Bineinteles ca scandalul s-a declansat si asa era destul de mizerabila situatia. Am scris mai detailat aici un articol sau post, si aici un altul am scris altul doar asa ca sa reimprospatam memoria.

Dupa lupte si greutati intimpinate de preotul nou nout, trimis de BOR sub supravegherea directa a Episcopului Europei de Nord, sa vada daca face treaba sau nu, adica daca aduce banutii la visteria BOR-ului a fost mutat saptamina trecuta la Odense, un oras cu o comunitate de cca 100 de romani. De ce ? Pai asa s-a dictat de la Episcopie sau de la Patriarhie. Poate nu a facut fata cerintelor si nu a respectat legile, canoanele lor. Legile militatre sint drastice dar cele religioase sint draconice, dar in fine s-a smerit in fata autoritatii Episcopiei si s-a conformat. O fi fost sabotat de la inceput? Nu o fi fost? Teoria conspiratiei sau nu , habar nu am dar e aici un articol care ca de obicei mi-a ridicat un semn de intrebare. Ca a fost un preot bun , ca a fost un preot rau , nu stiu dar a fost un OM deosebit. Adica inca mai este ca  nu a murit la propriu, dar pentru unii ca mine , pentru care Biserica mai mult si-a batut joc de mine si de buzunarul meu sau al familiei mele, a fost ceva care seamana a OM. Simplitatea lui si greselile omenesti pe care le-a facut mi-a intarit convingerea sa-l numesc asa. Nu am avut interese de nici un fel dar mi-a dat speranta ca poate exsta in rindul fetelor si sub sutanele preotesti si oameni normali. Pentru ca a fost om si mai putin politician, poate chiar si preot. a fost stramutat catre alte meleaguri. Nesimtirea unora intre credinciosii care au mers in noaptea de inviere cu plicul cu bani la Episcopul Macarie e mare. Oare erau contabilizati ? Darea de mita se pedepseste , dar luarea de mita? Nu e mita e donatie , ar spune ei. Ca atunci cind mergi la doctor. Dar au fost doar „bani pentru benzina”, cum a spus Episcopul. Credinciosii, acei care isi cumpara binecuvintarea Episcopului sau al lui Dumezeu cu plicul cu bani. Sau poate au fost argintii de izgonire? Cine stie. Doar Domunul in numele caruia darea si luarea de mita e legala.

Parohia Copenhaga, sub patronajul BOR-ului si cu umila contributie a preotului Hornicar a reusit in citeva luni sa construiasca o organizatie ecumenica , o parohie cu intrari si iesiri de bani contabilizati, pina cind si luminarile erau trecute in asa zisa contabilitate. Cred ca poate justifica fiecare koroana de unde vine si unde a plecat. Organizatia a fost constituita legal de catre el, si incet incet se vedea rodul muncii. Oameni tineri, poate fara bani prea multi , care veneau. Consiliul parohial, nascut nou nout , format din 5 membrii, un independent, trei impusi de Episcopie, si preotul. Cei trei , sau o parte din comunitatea in centrul carora se afla si o reprezinta, sint cei  carora plicul de bani e mai aproape decit camasa. Exact cei care isi cumpara iertarea cu bani. Asa cum s-a spus: ” o mica contributie”. Ulterior, nici nu s-a racit trupul lui Hristos dupa inaltare si s-a trecut la mutarea „fraierului” sau a celui caruia eu, am curajul sa-l numesc OM. Ignorind evlavia de multe ori exagerata a lui, „Doamne ajuta” la fiecare fraza am simtit in el sinceritatea pe care o are. Poate datorita si acestei sinceritati a fost mutat sau de ce nu asa cum am spus Copenhaga e locul unde se cistiga bani mai multi si atunci Biserica Ortodoxa are nevoie de ei si de ce nu de cineva care sa poata aduna banutii necesari expansiunii plicurilor, cumpararea de catre credinciosi a iertarii cu plicuri, cu lins de miini si zimbete de fatada.

Sa fi fost un interes ascuns? Sa fi fost o realitate pe care asa cum a spus Episcopul noi nu putem sa intelegem, nu stiu. Cel care va veni va fi un apropiat al Episcopului, sau de ce nu poate chiar Episcopul insusi dar e clara situatia. Unul care v-a putea colabora cu cei trei crai cu plicul. Un lucru in schimb stiu. Ca plicul cu bani s-a dat , banii au fost primiti , autotitatea un pic dictatoriala a Episcopului a fost vizibila, interesul financiar al BOR in Copenhaga exista si e foarte mare si mai stiu ca am fost facuti prosti mai pe ocolite deoarece nu sintem in stare sa intelegem adevarul asa cum a declarat Episcopul Macarie. Cum adevarul il detin doar ei si pentru ei ….de aici trage-ti singuri concluziile.

Multi ma vor injura, altii ma vor blestema, altii vor incerca sa discrediteze acest mic adevar, dar mi si rupi. Nesimtiti si jigodii vor fi peste tot , dar adevarul este ca  interesele in jurul Parohiei sint mari si asta cred ca orice om poate observa.

Oricum drum bun si sper sa dai de oameni mai OAMENI. Din pacate vei fi supus intotdeauna canoanelor si va trebui sa respecti ierarhia in care un preot e impus de cel de sus la fel ca in politica. Sper sa nu existe similitudini intre biserica si politica, dar daca si la biserica se merge pe lins  si pupaturi atunci sper ca sa vina potopul sa-i ia pe toti.

Reclame

5 răspunsuri la „Preotul a murit. Traiasca preotul !

 1. Draga Antonio,

  Cu toata stima iti apreciez mesajul publicat si consider ca ai mare dreptate.

  Situatia creata in parohia din CPH este de tot circul.
  Imi pare nespus de rau pentru Parintele Mihai ca a fost ¨mincat cu fulgi cu tot¨ de cei 3 ¨purceluisi¨ si ¨lupul rau¨.

  Am facut parte din comitetul parohial (sunt independentul)- la cerinta Parintelui Mihai – si asta pentru a oferi consultanta tehnica pentru proiectarea si construirea unei biserici in CPH.(Consultanta strict tehnica – exclus ori si ce implicatie legata de bani si finante).

  Eu am stiut de-la inceput ca vor apare probleme si singurul motiv pentru care am acceptat intrarea mea in comitet a fost pur si simplu faptul ca am vrut sa il ajut pe Parintele Mihai cu ridicarea bisericii si asta pentru ca parintele este un OM in adevaratul sens al cuvintului, un Om corect, cinstit, iubitor – calitati care a atras invidia si rezultatul fatal a actiunilor unor oameni perversi.

  Salutari Antonio si ma poti contacta daca vrei.

 2. Si eu consider ca Parintele Mihai Hornicar este un om deosebit. Il voi sprijini in continuare chiar si la Odense.
  Doamne ajuta!

 3. mdaaa din pacate adevarul e altul, si episcopul nu prea are vreo vina, ca nu el a fost aici sa vada problemele…eu as spune ca el a fost doar influentat…

 4. Am ramas profund dezamagita cand am citit articolul.Sunt extrem de trista de ceea ce s-a intamplat si de adevarurile dureroase care se ascund in spatele unor asa zisi credinciosi.
  Eu si sotul meu,avem un deosebit respect pentru parintele Mihai Hornicar,desi nu-l cunoastem de mult timp.Ne-a fost deajuns sa ne dam seama ca este OM in adevaratul sens si ca este un preot desavarsit.Da,prin calitatile deosebite,curatenia sufleteasca,simplitatea extraordinara,onestitatea rar intalnita si ar mai fi multe de adaugat,este un slujitor curat al Domnului.Dumnezeu sigur va ingriji de Domnia Sa,de copilul cel minunat,de sotia distinsa si de intreaga famile.
  Ma duceam la biserica cu inima deschisa si cu mare bucurie.Eram atat de fericita ca-mi binecuvanta cu adevarat familia.Noi locuim prea departe de Odense.
  FOARTE RAR O SA MAI INTALNIM PREOTI CURATI SI CU HAR DE LA D-ZEU.
  Cei care au facut rau se vor cai ei,mai apoi.
  Sunt atat de revoltata ca-mi vine sa scriu multe si nevrute….
  Sper ca BUNUL DUMNEZEU sa aibe in grija SA pe *TOTI*!
  Sanatate parintelui Mihai Hornicar si familiei sale.

 5. Prea Sfintia Voastra Dr. Macarie Dragoi si Stimati Membri din Consiliu – care aruncati cu minciuni – stiti bine ca minciuna este un mare pacat (sau ar trebui sa fie), de care nimeni nu poate fi absolvit cand il savarseste deliberat si constant. Nu vorbesc de minciunele, ci de acea MINCIUNA care ne sufoca o viata intrega existenta, pentru ca ne mentine in postura de sclavi ai propriilor noastre prejudecati si ignorante.
  Va puteti minti singuri, ne puteti minti chiar si pe noi, dar evident nu-l puteti minti pe Dumnezeu pe care il slujiti. Sau nu-l slujiti decat formal?

  Mincina are picioarele scurte si din aceeasta cauza nu poate ajunge prea departe. Minciuna voastra poate avea picioare lungi in Romania – dar aici in Danemarca nu o veti puteta face campioana de atletism.
  Drept dovada ca ati mintit este numarul mare de enoriasi si credinciosi care il sustin pe Parintele Mihai Hornicar in clipele grele prin care trece datorita dumneavostra.
  Toti stim adevarul si asta datorita faptului ca il cunoastem foarte bine pe Parintele Mihai Hornicar care este un OM a lui Dumnezeu – un OM cu bunul simt, modestie si integritate morala, un OM plin de har si credinta, un OM iubitor fata de semenii sai si mai ales un OM cu inima de aur.

  Pedepsirea Parintelui Mihai Hornicar este lipsita de temei precum si invinuirle care i se aduc.
  Ce ??? Pacate??? Asa de grave a faptuit Parintele Mihai Hornicar pentru a fi pedepsit in acest fel ???

  Singura greseala pe care Parintele Mihai a facut-o a fost aceea ca a avut incredere in moralitatea si integritatea dumneavoastra si nu si-a imaginat nici-o data ca veti putea concepe niste diversiuni la acest nivel numai si numai pentru interesele dumneavoastra meschine.

  Va veti convinge ca am dreptate (stiti foarte bine ca acesta este adevarul) – in momentul in care Prea Sfintia Voastra Dr. Macarie Dragoi si Stimati Membri din Consiliu veti participa la slujbe in biserica din Odrup numai voi singuri fara alti credinciosi si mai ales fara BUNUL DUMNEZEU care va fi in Odense cu iubitul nostru Parinte Mihai Hornicar.

  PS: Prea Sfintia Voastra Dr. Macarie Dragoi, lasati-l pe Parintele Mihai Hornicar sa isi duca la bun sfirsti misiunea sa fata de Bunul Dumezeu si sa ne slujesca pe noi credinciosii din parohia Copenhaga de cum si pina la apusul vecilor – Si daca?! cu adevarat?! vreti sa tineti ordine in biserica (sau sa faceti ordine) atunci implicati-va in problemele care cu adevarat sint stigatoare la cer, ca de exemplu cea a Inalt Prea Sfintiei Sale Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului – care este cercetat penal pentru luare de mita si complicitate la fals intelectual, etc. fiind cercetat de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si care nu a fost sanctionat nici macar cu mutarea lui din biserica in clopotnita ce sa mai spunem dint-un oras in altul.

  Daca nu cunosteti (???!) situatia – aveti mai jos un mic referat si un link unde sint mai multe articole care dezbat aceasta problema: http://www.ziare.com/index.php?module=AmvcSearch&word=preot+tomis

  Bomba cu ceas din Biserica

  Raul nestarpit la vreme creste si provoaca daune tot mai mari. Este un adevar simplu pe care il experimenteaza acum Biserica Ortodoxa Romana, izbita in plin de scandalul Teodosie Tomitanul.

  Pentru prima data, o inalta fata bisericeasca, un Arhiepiscop, este cercetat pentru fapte penale. Si ce fapte! Potrivit Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, Inalt Prea Sfintia Sa este cercetata pentru luare de mita si complicitate la fals intelectual.

  Ancheta a inceput in urma unui articol aparut in Romania Libera, in care jurnalistii relatau ca i-au dat bani si cadouri Arhiepiscopului pentru a-l ajuta pe unul dintre ei sa devina preot, desi nu avea pregatirea necesara. Prea Sfintia Sa a fost chiar filmata in timp ce cadea la pace cu jurnalistii sub acoperire.

  Incurajati de acest scandal, 26 de preoti si fosti preoti, destituiti sau caterisiti de Teodosie Tomitanul, l-au reclamat pe acesta la DNA tot pentru fapte de coruptie.

  Au aparut apoi si relatari despre hotelul de lux pentru pelerini construit de Teodosie in satul sau natal din Suceava, deci pe teritoriul altei mitropolii, hotel ridicat, se pare, cu banii din donatii primite de Arhiepiscopia Tomisului, ajunsa acum in executare silita.

  Capcana pentru vulnerabil

  IPS Teodosie neaga acuzatiile si acuza rautatea presei, considerand ca este vicitma unei inscenari. Intr-un fel are si dreptate. Ziaristii de la Romania Libera i-au intins o capacana. L-au tintit, in mod evident. Dar asta nu e o scuza pentru el, ci o circumstanta.

  Nu avea decat sa-i dea pe usa afara sau, cel putin, sa-i refuze cu o dojana parinteasca pe mituitori. Ar fi ingropat astfel tentativa, indiferent daca ea a fost un demers jurnalistic onest sau un gest de rea credinta.

  In plus, de ce s-or fi dus ziaristii tocmai la Teodosie Tomitanul? De ce nu au incercat sa mituiasca alt inalt prelat? Poate pentru ca stiau cu cine aveau de-a face? Poate pentru ca Arhiepiscopului de Tomis i se duse buhul de coruptibil si imoral? Cele 26 de plangeri de la DNA par sa confirme reputatia sa indoielnica.

  Un personaj controversat

  In plus, pentru cei care au mai citit presa in ultimii ani, bomba de la Constanta nu e nicio surpriza. Teodosie Tomitanul este un nume extrem de controversat cel putin din 2005, cand deconspirat de CNSAS, Prea Sfintia Sa a fost nevoita sa-si admita colaborarea cu fosta Securitate.

  Petrescu Macedon, pe numele sau adevarat, a semnat pactul cu Diavolul in 29 septembrie 1987, pe cand era asistent universitar. Nu a fost amenintat, nu a fost batut, nu a fost supus presiunilor de niciun fel. De buna voie a acceptat sa-si vanda colegii si studentii pentru a capata o bursa in strainatate.

  A recunoscut acest lucru fara vreo remuscare, fara vreun semn de cainta, spre deosebire de Nicolae Corneanu, cazut si el in pacatul colaborarii, dar in cu totul alte circumstante.

  In plus, Teodosie s-a simtit minunat in lumea securistilor. Chiar el a povestit, cu mandrie, ca era omul de casa al ofiterului securist Stanescu, de la Departamentul Cultelor, caruia ii medita copilul. A relatat si ca aghiotantul lui Ceausescu i-ar fi marturisit cat de mult suferea dictatatorul cand se demolau bisericile. Uluitor!

  A ramas aproape de politica si dupa 1989, fiind recunoscut ca un apropiat al lui Adrian Nastase (cine se aseamnana se aduna?), datorita caruia ar fi si primit Arhiepiscopia Tomisului. Anul trecut a fost acuzat ca s-a implicat puternic in campania PSD.

  Tot Teodosie a transformat slujba de Inviere intr-un show cu reflectoare si muzica rock pe malul marii, a adus Lumina Sfanta cu salupa, intr-o adaptare modernista de prost gust a celei mai mari sarbatori crestine, adaptare catalogata de alti inalti prelati drept blasfemie.

  Si totusi, Tomitanul a fost tolerat. Si Teoctist si Daniel au inchis ochii, lasand la varful Bisericii o bomba cu ceas a carei explozie nu mai era o chestiune de „daca”, ci doar de „cand” Si iata ca a explodat.

  Momentul este mai mult decat delicat pentru BOR. Una este preotul de parohie care primeste bani sau cadouri pentru serviciile religioase, practica „neortodoxa” destul de larg raspandita, dar acceptata de popor, si cu totul altceva un arhiepiscop care face preoti pe bani.

  Deflagratia afecteaza dramatic increderea in invatamantul religios si in intreg corpul bisericesc. De-acum orice preot tanar poate fi privit cu suspiciune: daca si el a fost clientul vreunui Teodosie? Si daca Tomitanul nu e singurul? Jurnalistii de la Romania Libera au gasit manifestari de acest fel si la Manastirea Cozia.

  Si care este institutia unde a fost tolerata si a proliferat o astfel de imoralitate? Biserica Ortodoxa, aflta la varful increderii romanilor in toate sondajele de opinie.

  Scandalul Teodosie mai da astfel o lovitura unui popor cu foarte putine repere si intr-o prelungita degringolada morala. Daca pana si inaltii prelati sunt corupti, ce pretentii sa mai aiba de la politicieni si demnitari?

  Macar pentru acest lucru, BOR poarta o uriasa raspundere si ar trebui sa cauterizeze rapid si fara crutare toate necrozele de pe corpul sau.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s