Dansk retursystem

Pina acum am scris despre Danemarca de bine, acum am sa scriu despre Danemarca de rau. Nu am sa scriu de danezi, de femeile lor curve sau de cit de alcoolizati sint ei, ci am sa scriu de o parte din sistem, de Dansk retursystem.

Dansk retursystem este o organizatie nonprofit careia i s-a dat dreptul unic de a opera toate ambalajele din sticla, pet , aluminiu  din Danemarca. Este o organizatie care ajuta sistemul de curatare a strazilor fortind consumatorul sa le sorteze si sa le returneze la centrele speciale micsorind cantitatea de ambalaje aruncate in mediul inconjurator.

E un sistem bun , la conceptie, dar exista lucruri care nu se spun si care sint dincolo de usile inchise ale legilor.

Dansk retursystem a fost inventat cu o cauza nobila, asa cum toate ideile sint nobile. Pentru curatarea mediului de ambalaje.Ulterior a fost transformat in sistem de control si distrugere al concurentei importatorilor in serviciul celor 2 firme Carlsberg si Tuborg. Deoarece piata bauturilor alcoolice si non-alcoolice este foarte mare , liberalismul pietei este real si nimeni nu poate sa spuna contrariul,  preturile practicate de cei doi mastodonti ai economiei daneze fiind foarte mari,au avut foarte multe pierderi datorita concurentei. Sistemul a fost greoi si cu destul de multe probleme. De la transformarea ideii de ecologizare a medilului la monopol, la control fiscal. Incet dar sigur , s-a format un sistem perfectionat care pe linga adunarea de ambalaje daunatoare mediului a intrat in functiune sistemul de distrugere a concurentei , de dublu control fiscal , de transformare a ideii de ecologizare in control total , fabrica de bani pentru stat si explozia preturilor la achizitia de bauturi. O dubla taxare a ambalajelor pentru importatori, o munca in plus pentru lipirea etichetelor cu coduri de bare diferite pentru fiecare importator indiferent daca produsul este acelasi, controlul financiar la intrarea marfurilor si la iesirea lor.

Ex: Importi 1 milion de sticle din plastic. Nu poti sa comanzi mai multe timbre. Daca comanzi mai multe timbre inseamna ca ai marfa la negru. Asta inseamna ca vinzarea la negru se diminueaza considerabil. Calculele statisticilor arata ca din 1 milion de sticle doar 900 de mii ajung in automat. Care le contorizeaza si le transmite unei baze de date care e foarte usor accesata de Taxe si Impozite (SKAT) facind astfel inutila trimiterea inspectorilor pe teren. Aceasta baza de date transmite statisticile catre autoritati si in aceasta situatie mastodontii sau cei care detin un monopol aproximativ le iau pe caile doar de ei stiute. Aceasta statistica reala si fara echivoc face ca cele doua firme sa fie favorizate de la inceput si pina la sfirsit in detrimentul economiei de piata.

O idee geniala transformata de catre baietii destepti intr-o mina de aur fara a face nimic. Transformarea acestei idei s-a continuat cu crearea de catre Tuborg si Carlsberg a multor societati mici de import care au preluat produsele competitive de pe piata direct de la producator. Au mai ramas citeva produse care nu sint controlate de ei. Au constituit firme pentru cei alesi care sa preia o parte din piata de bauturi pentru a o putea controla. La ora actuala, cele doua firme , impreuna cu statul danez, prin acesta organizatie Dansk Retursystem , detine controlul la 80% din piata bauturilor non-alcoolice  si berii. In ultimii 5 ani s-a plecat de la o pondere de 55-60%. Odata cu infiintarea acestui sistem s-a ajuns la 80% si este in crestere.

Poveste exemplu. Unde dau eu cu sapa, se importa apa minerala si ceaiuri San Benedetto. A fost contactata firma din Italia pentru a incerca sa cumparam direct si nu printr-un intermediar. Ok. Raspunsul a fost ca au deja un agent in Danemarca. Ok. Nu-i problema . Sunam la agent si discutam. Pretul este cu 3 koroane mai mult decit la intermediar. De ce? Pentru a nu vinde. Pentru a nu-i face concurenta unchiului sau firmei mama care se numeste Tuborg. Simplu. Aceasta firma de import are ca actionari citiva directori si fosti directori de la Tuborg si Carlsberg.

Interesant cum innumele „democratiei” si „economiei de piata” „libera” vin citiva smecherasi care schimba regulile jocului si pentru care multi considera capitalismul singura solutie. Dar economia de piata incet va dispare in detrimentul monopolului. Cind monopolul va fi de 100%, nu se va mai putea face nimic.

Acest sistem se va face peste tot. Acelasi mod si aceeasi finalitate. Distrugerea firmelor mici in favoarea companiilor multinationale. Concurenta se va diminua si monopolul va creste.

Reclame

2 răspunsuri la „Dansk retursystem

  1. nu stiu daca stii, dar carlsberg are monopol si pe instalatiile de bere la halba. Daca nu le vinzi berea, nu iti dau voie sa vinzi bere proaspata la presiune.

    in cucuiata e un irish pub care si-a importat toata magaoaia din irlanda numai asa de-l dracu, c-au zis ca nu vor sa vinda bere daneza doar pentru ca li se pune cutitul la git.

    imi place de ei.

    • asa e lektore, cind te joci cu fundul gol pe linga…..oare cind va deveni monopol international cum va fi?. Nu o sa mai poti spune nici milc ca-ti taie contul din banca 🙂 Drumul spre iad e pavat cu intentii bune 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s