Dincolo de aparente-Ciprian Campineanu

De el ce pot sa spun. E prima oara cind l-am vazut si am schimbat citeva cuvinte. Intradevar, jos palaria si la propriu si la figurat. El e un Episcop. O liturghie foarte frumoasa, o voce calma si hotarita, fara bilbiieli si cu o forta deosebita. Rar ai parte de o asa prezenta. O privire patrunzatoare, o voce fara tremuriciuri, un discurs clar si concis, un teolog de exeptie care stie ce vrea si cum sa ia.

El , impreuna cu soborul de preoti, au facut toti banii. Un politicianist, impaciutor, un mesager al Patriarhului, un om cu o personalitate net superioara colegului sau. Chiar daca e la origini calugar, nu am observat nimic feminin, asta nu a facut altceva decit sa-mi intareasca convingerea cu privire la colegul sau Macarie care a fost eclipsat total de prezenta Episcopului Campineanu.

A tinut un discurs despre pilda dregatorului. Interesant discursul, presarat cu cuvinte mestesugite. A fost o predica de bun smt si cu multe , foarte multe adevaruri , dar in viata reala nu stiu citi fac ceea ce a spus el. Paralele facute in mod direct la Diaspora si dregator, adica la potenta financiara a dregatorului (demnitarului) si cea a oamenilor din diaspora. Trebuie sa luam aminte sa intelegem pilda in masura in care ei ar trebui sa fie primii demonstranti. La un moment dat , discursul a dus catre o parte in cre trebuia o explicatie. Paralela era pea evidenta si a spus: „….nu .(pauza) avem banii dregatorului….”. Am observat un tremurat. Cred ca vroia sa spuna ca „…..nu aveti banii dregatorului….” si in ultimul moment s-a schimbat. O tactica des folosita si cu succes mai ales cind vorbesti rar. Asta iti da posibilitatea sa gindesti mai bine la ceea ce ai de spus si de transmis , sa nu faci greseli.Multi au fost putini au sesizat. Dar in rest un orator bun.

Dupa Liturghie, a citit mesajul Patriarhului si a mai tinut sa precizeze citeva lucruri. A multumit comunitatii romano-catolice care a dat biserica de la Ordrup in folosinta gratuita. UPS Asa sa stia el. De unde stia ca e data gratuit  daca nu de la cineva care a stat cu el pina atunci? Asa i s-o fi spus dar a fost un moment jenant cind Preotul Daniel Dascalul a spus ca e cu  chirie modica, cam cu jumatate de gura, dar daca i-o fi bagat limba in ureche bine de tot si-i povestise tot cine stie ce i-o mai fi spus. Nu cred ca se astepta la o asa reactie. Dar sa trecem peste amanunte, catre finalul discursului sau s-a adresat preotilor si le-a reamintit ca ei trebuie sa faca ascultre . Cui? Episcopului Macarie care asa cum am spus mi se pare o nulitate. Deci voi draga „trupa de desant” , faceti ascultare unui bolovan. Unei papusele sau poate pausarului.

S-a adresat credinciosilor cu speranta ca , vom face bine pe unde mergem si nu vom uita BOR-ul. Traditia seculara a Bisericii Ortodoxe si ca urmare in comunitatile de danezi sa ne comportam civilizat si demni de originile ortodixe pe care le avem…si …….de ce nu…. poate sa devenim misionari. Ce? Misionari? Pai eu sint Martorii lui Iehova? Cam asa gindeste acum BOR-ul? Sa-si maresca expansiunea? Ei nu sint in stare sa construiasca o manastire cu banii care ii au si ii aduna de prin investitiile laice pe care le au, din exploatarea unor resurse. Calugarii cu ajutorul sclavilor carora el vine sa le ceara bani mai pe ocolite fac asta. A spus ca BOR-ul nu are bani si nici statul roman sa construiasca biserici peste tot. Dar au bani sa dea lui Bechtel, Petrom, Banci private, smecheri cu staif etc. Asa ca noi, trebuie sa fim impaciuitori si smeriti sa ajutam biserica. La ce? La expansiune. Pai mai intii ai grja pe cine numesti Episcop. Dar se pare ca nu-i asa. Da tu din averea BOR-ului jumatate si ienporiasii restul   Faceti ceva programe. Daca nu sinteti in stare faceti apel la ienoriasi poate va fi careva cu materie cenusie.

I-a multumit Excelentei sale Ambasadorul pentru ajutorul pe care il asigura comunitatii, politicianist, si multe alte multumiri mai mult de complezenta.

Concluzia cu privire la Episcopul Patriarhal Ciprian Cimpineanu este una buna spre deosebire de preasfitia sa din zona nordului. Tipul  e bazat, hotarit, cunoaste bine ce trebuie sa spuna ci cind are o experienta mare. Un preot sau sa-i spun teolog foarte puternic, cu un har deosebit si cu o voce calma si ferma, cuvinte mestesugite si privire patrunzatoare. Un om in fata caruia persoanele slabe de inger se pleaca fara voie si care mie personal mi-a cistigat respectul.

Reclame

Un răspuns la „Dincolo de aparente-Ciprian Campineanu

  1. Este DOCT.Nimic de contestat,la acest capitol.Dar..doar Doct.Si cine-i doct ,desigur ca are si cuvintele la el,in orice-mprejurare…In rest,tot slugarnic,ca oricare dintre episcopii „Sfintului Sinod”,incapabil sa spun NU la ordinele absurde ale preafericitului sau stapin!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s