De ce ti-e frica….

..nu scapi. Asa e o zicala si se pare ca e reala.

Nu de putine ori am avut senzatia ca va veni si ziua in care ne vom da in petec si pe aici pe unde-i putred. Si a venit. Deja sintem stigmatizati. Cum cine a avut in vedere situatia din anii 80 in care deodata, in toate dictionarele limbilor europene a aparut cuvintul „roma” fara ca popoarele respective sa le foloseasca, fara sa se stie ce semnificatie are, acum identificarea romanilor cu tiganii e de notorietate. Prea putini isi pun intrebarea de ce exista in dictionare cuvintul „roma” cind el nu a fost folosit de nimeni? Cine a avut ínteresul si puterea sa-l introduca fortat in toate limbile? Tigan, Zingaro, zigøjne, gitanes, gipsy si alte denumiri care mai de care ,dar fara nici o legatura cu roma. In fine sint tot felul de teorii ,dar practic nu au sustinere si nu au avut sustinere in limbile europene. In schimb propaganda si mediatizarea denumirii fara sustinere in limbajul popoarelor a facut ca acest cuvint sa intre in vocabular, batindu-se apa in piua cu el pina cind a fost admis. Normal , toate academiile analizeaza introducerea unui termen in dictionar si sint atit de conservatoare incit cu greu introduce un cuvint foarte uzual si foarte cunoscut in dictionar si de obicei dupa implementarea lui in limbajul cotidian si nu inainte. Dar a fost o exceptie care a avut un scop nobil”. Asadar sint sau nu, o parte din Ioan -Budai-Deleanu, frate de singe cu Romica Puceanu si Fane Spoitorul. De fapt, daca in 40 de ani s-a reusit planul de a se implementa confuzia cu un tigan poate miine poimiine , romanii se trag din tigani, ceea ce e de „apreciat”.

E o gluma cu un mare simbur de adevar:

-Un roman il intreaba pe fiul sau care avea 5 ani: „Ce vrei sa te faci cind o sa fii mare?”

raspunsul pruncului: „Tigan tata, TIGAN.”

Nu mai sint evreii precum tiganii, asa cum Eminescu ii descria ca fiind mai ceva ca tiganii, sint romanii. In 150 de ani unii au devenit poporul ales, iar altii au devenit fie teroristi, fie tigani, hoti sau alte lighioane. Deci imi place sau nu, sint tigan din cauza primelor litere. ROMA. Macar daca as fi fost identificat cu Nero care a dat foc ROMEI. Dar si cu tiganii e ok. Atita timp cit statul roman si romani de bine ii promoveaza pe tigani. Atita timp cit romanul face pe tiganul alimentind situatia cu fapte concrete, e si normal. Acum inteleg de ce ii fac unii babuini pe danezi , rasisti. Pai eu nu sint arian sau aceeasi rasa cu el. Eu sint tigan datorita etichetei, datorita primelor litere, datorita Statului Roman si slugilor gen, Micula, Basescu, Antonescu, Iliescu, Patriarhul Daniel etc, care ii promoveaza, ii protejeaza, le trece cu vederea tot ceeea ce e tiganesc, implementind tigania la nivel national. Eu sint tigan si tiganul e roman. Ce paradox. Miine poimiine vom vedea nationalismul tiganesc ridicat la politica de stat, dar cred ca deja face deja parte din politica nationala si de externe, si eu ca si roman ar trebui sa-mi fie rusine. Nu o sa-mi fie rusine ca sint roman indiferent de ce o sa se intimple  , si daca tot am eticheta ar cam trebuii ca toti romano-tiganii sa ia slugile sa le tavaleasca sau sa-i adauge la numele de botez cuvintul SLUGA. Cam cum ar fi? Basescu Traian Sluga, sau Micula Victor Sluga, sau Petre Roman Sluga. De ce sluga? Pentru ca asta sint. Slugi. Nu sint de fapt reprezentantii mei. Sint slugile mele si ca atare daca nu-si fac treba trebuie „batuti cu biciul ”  la propriu si la figurat.

Dar astea sint glume, pina una alta eticheta e pe afara ca asa cere moda. Pusa la loc de cinste ca si un „trend”. In loc de Armani sau Channel, Hugo-Boss sau Marlboro, TIGAN devine o marca de „prestigiu” purtata cu umilinta de (ROMA)n.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s