Aromanism

Si daca tot am fost acasa , am fost seara la plimbare prin aceiasi Mamaie ca sa vad cum este cu tataie sau cu Papu (pentru cine nu stie Papu este tataia machidonului). Restaurante unul linga altul, aproape pline, si fete relaxate. Dar am sa fac o paranteza.

(Demult, acum multi ani in urma, pe vremea cind conduceam  taxiul prin Constanta, aveam o gramada de cunostinte. Niciodata nu m-am dus sa iau oamenii cu japca sa se urce si nici multi dintre colegii mei. Erau de obicei un grup care facea parte din minoritatea macedo-romana pe care noi astia ii stiam bine. Asa era la noi la Constanta. Nu spun ca romanii nu faceau ,dar raportat la numarul de romani erau cam 5 % romani si 80% aromani care se pretau la asa ceva. „Un taxi domnul? Ieftin .” ssi pe urma te fura de te indoia. Dupa citiva ani am renuntat si eu si altii care nu prea puteau „fura” fiindca de, se stie ca daca nu furi nu cistigi asa ca m-am lasat la mina mea. Faceau de doua ori mai multi bani ca mine si multi dintre ei nici macar nu erau inregistrati.Dar era o mica mafie in domeniu.)

Imagine, satra de vlach (aromani) nomazi 1877

Imagine, satra de vlach (aromani) nomazi 1877

In 1996 am vrut sa inchiriez un spatiu de la Intreprinderea Coopetativa. Fusese vindute toate spatiile unui Machidon. Am dorit sa iau o portiune dintr-un magazin unde contabilul era machidon, nu s-a putut, in schimb pentru nepotul contabilului s-a putut, cind s-a dat in locatie de gestiune hotelurile din Mamaia, cam 80% dintre ele au fost preluate de Aromani prin contracte care stim si noi cum le-au luat )

Acum in zilele noastre , ii vezi la terasele din Mamaia , acostind oamenii si spunidu-le acelasi lucru. Un gratar ieftin domnul? Din 10 in 10 metrii ii vezi cum apar mai ceva ca turcii cind intrau intr-un sat de vadane.Tiganism sau Machidonism, nu stiu ,dar un lucru este cert. Unii sint mai spalati si dau bine la poza, in rest e cam aceeasi mentalitate de rahat pe care noi o numim romanism intr-un cuvint ca de, aroman sau romanes e romanesc. Mi s-a facut o scirba mare de tot. Ca sa ii poti ignora trebuie sa fii beat si poate tocmai de aceea am vazut Cognac la sticle de 2 litrii si votca la bidoane de 5 litrii. O fi o piata si pentru asta. Dar in fine….Asa am vazut si amintit unele lucruri, de prin tara adunate si-napoi la tara date…

Reclame