Insulele Feroe – Colţişorul meu de rai

Farul de pe Mykines (insula vestica)

Feroe se afla sub juristictie Daneza. Si acolo sint romani. Unul , doi. Le place si scriu despre asta

http://kaninusferoingus.wordpress.com

Sunt mereu pusa in dificultate atunci cand trebuie sa vorbesc despre insulele Feroe, pentru ca sunt atat de multe de spus incat nu stiu cu ce sa incep si cu ce sa termin. Din pacate, oamenii nu cunosc prea multe despre ele in afara de fotbal si vanatoare de balene, nici eu nu am stiut pana ce viata nu m-a dus aici, departe, la paralela 62. Pentru mine Feroele era doar un punct pe harta, acolo unde se agata ea in cui, si nimic mai mult. A devenit, intre timp, casa mea, locul pe care il iubesc cel mai mult dupa Romania in care m-am nascut si unul dintre cele mai frumoase locuri din lume.

Putina istorie si cultura pentru cei interesati. Numele insulelor s-ar traduce, brut, prin “insulele oilor”, desi nici acum lingvistii nu sunt foarte siguri de etimologia cuvantului. Exista insa o explicatie logica: sunt peste 85 000 de capete de oi, adica aproape de doua ori mai mult decat intreaga populatie. Au fost descoperite mai intai de calugarii din vechea Irlanda, ca mai apoi sa vina galezii din extremul nord al Marii Britanice, nordul Scotiei de astazi. De altfel, sunt multe similaritati intre limba gaelica vorbita in Scotia si insulele scotiene si limba feroeza. Istoria a dat nume mari din randul feroezilor. Unul dintre cei mai mari regi ai Norvegiei, din evul mediu, a fost feroez la origine si chiar si-a trait o buna parte din viata in Kirkjubø, locul care se pare ca a fost un centru religios important al Scandinaviei, in acele vremuri. Au o viata culturala bogata, au pictori mari, unul dintre ei Samuel Mykines fiind faimos in partile acestea de lume. Au cantareti buni, unii dintre ei chiar faimosi: Eivor Pálsdottir, Teitur sau Tyr fiind doar cateva nume.

Limba feroeza nu este dialect al danezei si singura limba cu care are similaritati este islandeza. Este considerata limba europeana cu cei mai putini vorbitori. Extrem de dificila ca gramatica, dar cu o sonoritate deosebita, cand asculti oamenii vorbind aproape ca auzi o melodie.. Ani de zile a fost interzisa in scoli si insitutii publice de catre danezi, acestia impingand fatarnicia pana intr-acolo incat oamenilor li se spunea ca nu pot avea serviciu religios in limba lor proprie pentru ca “Dumnezeu nu intelege feroeza“. Ocupatia britanica din timpul celui de al doilea razboi mondial a deschis o portita pentru feroezi sa isi declare autonomia, sa isi introduca limba in scoli si sa inceapa sa lupte pentru recapatarea insitutiilor. Ca un simplu exemplu, abia acum doi ani aeroportul a devenit feroez ceea ce le permite, in sfarsit, extinderea lui.

Mai mult despre Feroe

http://kaninusferoingus.wordpress.com/2010/11/03/coltisorul-meu-de-rai-insulele-de-la-capatul-pamantului/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s