Diplomat danez acuzat de trafic de organe

Serbia a cerut Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI) de a iniţia o anchetă asupra diplomatului danez  Soren Jessen-Petersen.

Sârbii il  acuză Jessen-Petersen, care a condus operaţiunea ONU în Kosovo, UNMIK intre  2004-2006, pentru care au acoperit un raport care dezvăluie comerţul cu organe.

„În 2008, procurorii nostrii au lucrat 16 pagini la acest raport”, a declarat Rasim Ljajic, care este ministrul sârb pentru cooperarea cu Tribunalul Penal Internaţional.

În acest context, Rasim Ljajic a cerut procurorului şef al Curţii Penale, Serge Brammertz, să iniţieze  anchetarea lui  Soren Jessen-Petersen.

La inceputul acestei luni, Consiliul Europei a publicat un raport care leagă premierul kosovar Hashim Thaci cu traficul de organe şi a criminalităţii organizate.

Potrivit Rasim Ljajic acest raport va compromite activitatea UNMIK.

Soren Jessen-Petersen a atras laude mai mult pentru munca sa de conducere a operatiuni ONU. Printre altele, el a asigurat că negocierile finale asupra viitorului provinciei Kosovo au fost puse în mişcare.

Diplomatul  are mulţi ani de experienta in diferite pozitii  în cadrul ONU.  De exemplu, el a fost lider în Balcani al  agenţiei ONU pentru Refugiati (UNHCR), înainte de a fi fost primit de conducerea operaţiunii Kosovo.

dupa http://www.politiken.dk

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s