A crescut pretul la electricitate

Plafonul maxim de preţuri pe bursa de energie  a fost atins în Decembrie 2010, când preţurile energiei electrice au sarit cu 14.9  øre/ kilowatt-oră.

Motivul de crestere este  preţul de înregistrare ca urmare a unei combinaţii de vreme rece şi problemele în legăturile de transport în străinătate, în special Øresund în Suedia. ( cind vremea se va incalzii va scadea pretul? 🙂  )

Preţul mediu al energiei nu a fost atât de mare în întreaga luna decembrie.  Preţul mediu, cu toate acestea, a fost 69.5  øre/kilowatt-oră în estul Danemarcei, care nu diferă radical de celelalte zone vecine.

Mai ieftin în Iutlanda

În partea de vest a Danemarcei, preţurile la energia electrică nu sunt la fel de mari. Aici, preţul energiei electrice mediu de 45  coroane pe kilowatt-oră, în decembrie.

Creşterea  de 7,5 øre/ kilowatt-oră comparativ cu luna noiembrie.

 

Asta ar fi motivul real care apare in presa daneza. Danemarca produce mai multa energie decit consuma , din aceasta cauza asta in 2009 a fost data o lege prin care producatorii de electricitate ( eoliana) au fost obligati sa micsoreze timpul de productie a energiei electrice pe motiv de incapacitate de stocare.

Atunci cineva mai destept ca mine mi-a spus cum sta cu pretul negativ al energiei din cauza incapacitatii de stocare, dar e interesant sa observi ca dupa ce Danemarca  s-a apucat sa investeasca in cel mai mare park eolian offshore (2010) din lumein colaborare cu Siemens  si implementarile noilor  legi in domeniul energetic, brusc creste pretul. Cum nimic nu este intimplator care ar fi motivele reale , nu stiu. Dar prea se leaga, legislatia schimbata, investitiile in cresterea productiei si  firmele mici de elecricitate eoliana sint obligate sa micsoreze productia.

NIC mi-a scris un comentariu atunci atunci foarte logic si adevarat, dar acum dupa 1 an se poate vedea si alte decizii care au fost luate. Ramine totusi intrebarea.

Daca nu ai piata, pt ca nimeni nu vrea energia produsa de tine, pretul nu scade, ci devine negativ. Este un lucru banal in pietele de energie (NORDEL pt tarile scandinave+Finlanda). Atunci cand pretul e negativ, mai bine nu produci, decat sa produci in pierdere. Turbinele eoliene insa au un statut special pe piata. Primesc o suma fixa pt energia electrica produsa indiferent de moment. Acest lucru inseamna ca eu iti vand tie, cu 10 dkk, energie pe care tu, ca sa scapi de ea pt ca nu ai ce face cu ea, mai platesti inca 1-2 dkk de ex. nemtilor ca sa o preia. tu nu o poti stoca sa o folosesti mai tarziu, cand e cerere. nu o poti stoca pt ca sistemele energetice nu permit stocarea si, daca ar permite-o, ar costa mult prea mult.
Taxele au o alta ratiune, nu le judeca dpdv comercial.
In sfarsit, discutia e lunga…poate cu alta ocazie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s