Efterløn sau pensionarea anticipata

Noul sistem de efterlønEfterløn – sau „pre-pensionare” – a fost introdus de către social-democraţi în 1979 ca o modalitate de a oferi celor care au lucrat timp de 40 de ani, cu posibilitatea de a se bucură de cel puţin câţiva ani de relativă stare bună de sănătate înainte de debutul senilitatii, incontinenţă, înlocuiri şold , cataracta, şi orice altceva apare la virsta a III a.  Argumentul Social-democraţilor „pentru introducerea  sistemul a fost exact la fel ca si guvernul actual care o folosesc pentru a scapa de ea astăzi – de consolidare a pieţei forţei de muncă. Acum 30 de ani a fost sloganul Afară cu vechiul, si inauntu cu noul. Acum este un caz de a face pensionarii ca tin de locurile de muncă  atâta timp posibil  ca sa poata face fata impozitelor, în timp ce tinerii cu disperare lupta pentru a obţine un punct de sprijin pe scara de locuri de muncă.

Ca orice politici sociale este bine că oferă oamenilor bani pentru a nu face nimic, sistemul a fost serios greşit de la început.Social-democraţii au prezis că sint  nu mai mult de circa 20.000 de indivizi care merită ar alege să ia pensia pre-pensionare – restul au avut de munca atât cit le-a fost data de lege.  Din nefericire pentru bugetul statului, aproximativ 150.000 de oameni au ales acum să renunţe la locul de muncă la 60, (n.r. care nu-l mai are datorita falimentelor firmelor private) la un cost de aproximativ de 25 de miliarde de coroane pe an. Companiile au îmbrăţişat schema ca o metoda de adaptare la piaţa forţei de muncă din ce în ce scădere ca s-au mutat cu producţie şi servicii în China, India, Europa de Est, sau oriunde sistemul fiscal nu cere peste 70% din banii câştigaţi cu greu în fiecare an. universitetsavisen.dk

Acest sitem financiar introdus in anul 1979 era cu precadere catre o anumita categorie de oameni si anume cei bogati in acele timpuri care isi puteau permite plata unei sume extra. Acum, din ce in ce mai multi isi perrmit sau mai bine , si-au permis sa plateasca aceta suma lunara pentru pensionare anticipata cu 5 ani inaintea celei oficiale. Cum banii ii platesti normal si astepti sa te bucuri un pic de pensie, iata ca vine noua lege prin care se incerca ca fondurile de pensii sa fie furate cu legea in mina.

De ceva timp se pare ca politicul, socialisti sau liberali nu cointeaza ca sint platiti de aceeasi entitate care finanteaza, incerca sa introduca legea pensionarii la o virsta mai mare ceea ce implica si marirea virstei de pensionare anticipata , pe care ai platit-o sau o vei mai plati la 5 ani mai putin decit cea oficiala.

Daca sa spunem, daca dupa 15 ani 20 sau 30 de ani de platit efterløn doresti sa-ti retragi banii toti inainte de a beneficia de acesta lege, nu se poate. Trebuie sa accepti ca banii ii vei primii la indeplinirea virstei asa cum scrie legea. Daca in schimb legea se schimba precum macazul in timp ce trece trenul nu se poate ca deraiaza. Deci vrind , nevrind , banii pe care i-ai platit sau timpul in care vei mai plati se va mari in functie de lege. Daca nu mai apuci pensia de la stat nu-i bai , dar pensia pe care ai platit-o auxiliar este un drept pe care ar trebui sa-l ai. Deci, aici e lupta mare . Pe fondul de pensii care in ultimii 20 de ani a ajuns la niste sume astronomice in bugetele institutiilor financiare care de obicei sint private si nu de stat.

Plata efterløn-ului ser face de obicei catre sindicat sau institutii independente de guvern si unde guvernul nu are voie sa intervina. Dar se pare ca aceasta suma este foarte mare si conform celor spuse la gazeta, Danemarca nu-si poate platii toti pensionarii anticipati. Ceea ce este corect. Dar tu ai platit la o institutie care nu apartine guvernului. Ce treaba are guvernul?

Conform legii , se pare ca in urmatorii 20 de ani virsta de pensionare va fi undeva la 71 de ani deci si virstta bde pensionare anticipata este de 66 de ani. Cum sint foarte multe decese intre 60 si 66, beneficiarul nu va mai beneficia de acest drept. Va trebui sa astepe sa moara undeva la 65 de ani, si atunci vor beneficia poate mostenitorii carora lise vor adauga la venit si va plati taxe de o sa-l usuce. Deci intr-un fel ii lasi mostenire statului undeva la 60%-70% din munca ta iar fiului sau fiicei , 30%. Dreptul de smecher si-l ia automat singur.

Greva care a fost acum citeva zile in transporturi este exact chestia asta.

Nu ma deranjeaza de exemplu pe mine personal chiar daca am platit multi ani aceste sume. Sint perfect deacord ca sa se schimbe legea dupa situatia economica in care se afla Danemarca , dar nu sa schimbi regulile in timpul jocului dupa cum ii convine guvernului sau celui care il finanteaza. Interesant ar fi sa ofere posibilitatea prin lege , ca cei care isi doresc retragerea integrala a sumelor depuse  plus dobinzile aferente sa se realizeze atunci cind persoana o cere. Cum pe mine nu m-a intrebat, iar banii mei sint intr-un cont la o institutie, asa si institutia sa-mi ofere posibilitatea sa-mi returneze banii acum sau atunci cind vreau eu nu cind vrea legea daca tot au schimbat regulile in timpul jocului . Ridicarea acestei probleme de fair-play nu am vazut-o ridicata de nici un profesor cu carte sau politician fie din opozitie sau de la guvernare.

Au fost discutii aprinse la teveu, prin presa , dar nimeni nu a ridicat problema dreptului de a iti retrage banii la cerere. Dar facind un calcul simplu vom observa si din ce cauza nu se discuta problema asta.

Daca toti detinatorii de depozite bancare isi vor retrage banii din banca odata , banca va cadea. Simplu. Si aceasta situatie de retragere de bani de la eferløn masiv va duce la prabusirea sistemului. Cum de frica prabusirii sitemului o au majoritatea celor care sint protejati, este greu de imaginat ca va fi cineva care va cere lucrul asta. Daca nu au bani sa dea, sa-si vinda tot ce are statul in patrimoniu la loppemarket ca nu ma intereseaza. El creaza , el sa plateasca. Dar nu o sa vedeti asta niciodata. Pina una alta om vedea cum va ramine cu banii mei 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s