Birocratia daneza vazuta de mine

Nu fac comparatie ci doar spun ce am vazut si ceea ce cred. Este adevarat ca multe lucruri merg pe roate, deoarece sistemul electronic functioneaza foarte bine. Problemele minore nu sint o problema. Se rezolva relativ usor. Inteligenta in schimb lasa de dorit. Danezul, o natiune pragmatica si foarte calculata in tot ceea ce face  are niste lacune destul de mari in sistem. De exemplu, personalul uman si legislatia birocratica.

Pe vremea cind eram si eu acolo in situatia sa discut cu diferite persoane din sistem foarte des, unele mai inalte, altele mai joase, am constatat ca de obicei cu cit esti mai spalat pe creier si mai tupeist in cariera , ajungi incet in virful unei mici piramide din care este formata piramida sociala. Nu de putine ori am vazut oameni fara circomvolutiuni sau caracter avind o ascensiune rapida catre functii mai complexe. NU era nici un factor care sa-l propulseze decit obedienta si ” asa e sefu”, „am inteles” „si pe unde sa te mai pup” etc.  De la nivelul meu de sclav pe plantatie , am invatat de la altii mai destepti ca mine citeva lucruri de baza in raportul cu aceste specimene din sistemul de stat sau corporatist din Danemarca. In cel privat mic si mijlociu  se schimba regula. Sint mai umani mai inteligenti, mai inovativi mai intelegatori.

Asadar, primul lucru la care trebuie sa te gindesti , atunci cind vrei sa iti rezolvi o problema e sa te inarmezi cu rabdare. Daca te enervezi nu cistigi nimic si ca sa ai rabdare trebuie sa intelegi citeva lucruri. Daca vrei sa se rezolve repede nu prea ai sanse asa ca inainte de toate documenteaza-te temeinic.

Trebuie sa pleci de la ideea  ( e o realitate) ca persoana careia i te adresezi este la baza sistemului si automat e prost. Da. Asa trebuie sa gindesti. Respectivul functionar e un dobitoc care habar nu are pe ce lume se afla si ca atare trebuie sa iti fie mila de le ca e vai de mama lui. In afara sa citeasca de pe monitor nu stie nici cum sa bea apa. Ca sa nu faca pe el trebuie sa ceara voie ca la gradinita.  Fiindca tu esti mai „inteligent” sau macar asa se spune, trebuie sa-i faci treaba lui. Adica sa incerci sa-i spui ce trebuie sa faca si cum sa faca conform legii sa iti rezolve problema. Daca in schimb te duci suparat si nervos nu cistigi nimic, poate din contra, pierzi mai mult cu legea in mina.

Daca in situatia in care nu se rezolva, cere sa vorbesti cu cineva mai superior si mai spalat pe creier ,dar care are puterea de a iti rezolva mai usor problema si cu rabdare ia-o de la capat. Daca consideri persoana din fata ghiseului un dobitoc , un prost si un idiot, atunci sa-ti fie si mila de ea si ca atare lasa de la tine, pastrindu-ti calmul cu care te-ai inarmat de acasa.

De multe ori prostia lor te face sa te enervezi si nu de putine ori sari in sus. Da. Se mai intimpla. Asta este inca un mod prin care au fost educati in spirit „civilizat” de a te agresa prin nesimtire sau doar prin simplul fapt ca nu trebuie sa gindeasca deloc. Sint prosti. Un alt mod prin care cu cit esti mai civilizat cu atit esti mai nesimtit si mai agresiv prin nesimtire provocind reactii normale.

Un alt mod de solutionare a problemelor este prin telefon. Adica la fel. Iti raspunde un dobitoc care are doar meritul ca vorbeste frumos , dar care altceva in afara de a citi de pe monitor nu este in stare , nu prea au libertatea de a lua decizii si este de obicei, ca si cel de la ghiseu, primul cu care vorbesti si cel mai dobitoc, si ca atare trebuie sa ii intelegi prostia si sa incerci , la fel de politicos, sa vorbesti cu urmatorul prost cu scoala. Daca te certi ai sa observi ca se intrerupe legatura si vine furtuna in Danemarca si ca atare cad liniile telefonice 🙂

Acest mod de contact telefonic si email a ajuns in asa fel incit nu mai poti sa te duci sa iti rezolvi o problema. Frica de reactiile omului sint mari si ca atare nu trebuie sa te duci sau sa ai contact cu nimeni mai ales ca iti poti usor da seama cit sint de dobitoci . Daca problema ta nu este in programul computerului sau in legile statului deja este greu de rezolvat. Poate cu o spaga s-ar rezolva mai repede si mai bine decit in situatia in care te bati cu morile de vint. Dar nu e vorba despre asta ci despre cum fac eu in momentul cind am de rezolvat o problema.

Asa am fost invatat si asa am facut timp de 7 ani in situatia in care am fost si sincer,  am invatat multe. Nu poti sa ceri ceva de la cel care nu are. Asa ca inarmat cu rabdare , cu o compasiune fata de dobitoacele care se leagana pe un scaun gindindu-se la soarele de pe cer, sa dam  dovada de inteligenta.

Daca problema nu se rezolva , mai exista un strat mai inalt in piramida sociala sau a factorilor de decizie . Iti trebuie doar rabdare, sa zimbesti si sa astepti. De rezolvat problema o sa se rezolve, dupa ce crapi 🙂

Un răspuns la „Birocratia daneza vazuta de mine

  1. Ai dreptate in tot ce scri. Am trait in Ro multi ani si sincer,nici un birocrat nu a reusit sa ma inerveze la modul care o fac danezii,indiferent de problema.Nu sunt un om violent dar cateodata simt ca le-as da in cap la unii. Am ajuns la concluzia ca sunt pusi acolo intentionat sa te descurajeze,sa te lasi pagubas.Mi se pare o marlanie crasa sa pui oligofreni in asemenea posturi.De acord ca si in Ro exista specimene,dar macar au un bun simt sau sunt corupti primesc spaga si te rezolva cumva..Cu robotii nu ai sanse,sunt programati sa te streseze.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s