Escrocul cinstit 1

„Nu poti sa-l inveti pe hot sa nu fure, nici pe criminal sa nu ucida”…nici pe escroc sa nu escrocheze.

Asa ceva spunea intr-un film cu Vlad Tepes , dar se uita sau se face ca nu e nimic. Escrocul, nu e hot, nici macar criminal. Escrocul nu te injura, este foarte manierat.  Escrocul are capacitatea intelectuala mai mare decit a victimei. Nu se pune la trinta, nu se pune in lumini defavorabile si de cele mai multe ori pozeaza in victima.

ESCRÓC, -OÁCĂ, escroci, -ce, s. m. și f. Persoană care înșală pe alții și își însușește, prin mijloace frauduloase bunuri străine; pungaș, șarlatan. – Din fr. escroc.
Sursa: DEX ’98

ESCRÓC ~ci m. Persoană care înșală pe alții profitând de naivitatea sau încrederea lor; șarlatan; potlogar; impostor; coțcar. [Sil. es-croc] /<fr. escroc
Sursa: NODEX |

ESCRÓC, -OÁCĂ s. m. f. pungaș, șarlatan. (< fr. escroc)
Sursa: MDN |

ESCRÓC, -OÁCĂ s.m. și f. Pungaș, șarlatan. [< fr. escroc].
Sursa: DN |

ESCRÓC s. hoț, impostor, înșelător, pungaș, șarlatan, șnapan, (rar) pârlea (art.), (pop. și fam.) pezevenchi, potlogar, (înv. și reg.) mafler, pârlaci, (reg.) pasmarghiol, potcaș, (Mold., Bucov. și Dobr.) șalvir, (înv.) calpuzan, (înv., în Mold.) șuler, (fam.) coțcar, pehlivan, pișicher, (fig.) panglicar, papugiu, scamator. (Mare ~ mai e și ăsta!)
Sursa: Sinonime |

De obicei , escrocul nu escrocheaza de doua ori aceeasi persoana. Nu escrocheaza prea mult in acelasi loc. Sta o perioada de timp, trage ce poate, dupa care, precum tiganul cu cortul o ia la sanatoasa in alta parte.  Gaseste victima pe umarul careia sa se ridice , sa scoata capul dinb gaoace, si incepe lucratura.

Escrocul este mai diabolic decit criminalul. Criminalul te omoara si gata. Escrocul are un plan, incet si sigur, pe care l-a practicat in prealabil. Este inventiv si de fiecare data daca se poate se foloseste de oamneni pentru a induce increderea. Nimeni nu banuieste ca in spatele acelei persoane zace un plan. Un plan practicat si in trecut. De obicei escrocul apare singur. Nu lucreaza in echipa. Foarte rar. Familie, prieteni, cunostinte comune, nu exista  pentru a nu avea legatura cu trecutul si de a fi mai greu identificabil escrocheriile trecute.

Escrocheria este greu de anticipat. Este si foarte greu de prevenit mai ales cind nu exista nimic care sa-l demonstreze. Escrocul se bazeaza foarte mult pe naivitatea oamenilor, pe dorintele lor si foloseste orice mijloace de a isi vedea interesul. Ulterior , asa cum istoria arata, acele persoane cad in plasa.

Cum poti sa sti cine e escroc? Nu sti. Depinde numai de cita materie cenusie ai acumulat si cit de naiv poti fi. Daca te intereseaza sa sti cu cine mergi la drum , incerci sa casti ochii. Incerci sa demonstrezi ca exista un cap nu doar ca sa nu te plua in git. Este exact ceea ce escrocul nu doreste sa afli. Escrocul iti va creea o poveste semi -adevarata. Escrocul , ca si Advertising-ul, creaza iluzia ca e cinstit.

Escrocul prins este greu de dovedit, deoarece intotdeauna sint circumstante. Motivatii si schimbari de realitate.

Escrocul este un psiholog destul de bun , o persoana fara scrupule si fara caracter. Este o persoana fara principii si care pentru a scapa dintr-o problema, minte, insala, si poate face orice pentru a scapa basma curata.

Cind probleme generate din escrocare devin din ce in ce mai mari, se muta in alta parte. De cele mai multe ori afara din jurisdictia unde a desfasurat activitatea infractionala.

Din pacate e greu de demonstrat unora care nu vor sa vada. Ca de obicei este preferata o minciuna frumoasa decit un adevar crud, si mai greu, e sa-l faci pe cel care este aproape de escroc sa-l identifice. Totdeauna escrocul va avea cistig de cauza datorita naivitatii unora sau refuzul acestora de a accepta ca sint naivi.

Pe aceste principii simple , si altele care pot fi incluse am sa va spun o poveste data viitoare. Va fi pura fictiune, dar poate fi identificata usor cu un caz real.

Va urma

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s