Escrocul cinstit 2 – Un rus de Romania

O poveste  , care poate fi reala. Depinde din ce unghi privesti.

O fost odata, un baiat sau o fata , cum vrei deoarece numele se potriveste si la femei si la barbati cu numele de Aslanovici. Nascuta intr-o familie de rusi  (persoana) intr-un orasel din Romania a invatat limba rusa acasa. Cum oraselul era mic si romanii din oraselul ala formau o comunitate, a fost dificil sa se afirme, deoarece cam greu intr-o comunitate care iti stie obiceiurile si metehnele, asa ca, la o virsta frageda , prefera sa se duca sa-si gaseasca norocul in alta parte. Daca se ducea in satul vecin si il mai chema si Aslanovici , era usor de localizat iar oamenii aflau mai repede despre aceleasi lucruri din motivul carora a plecat din orasul vecin. Daca se ducea in cealalta parte a tarii, tot se auzea mai devreme sau mai tirziu asa ca isi spuse.

– Cel mai bine ma duc in alta tara. Dar in ce tara? Vorbesc ruseste, pai ma duc in Rusia.

Si pleca in Rusia. A muncit mult ca orice spalat e ceva nou, a pus ceva bani deoparte, a inceput sa cunoasca un rus, doi rusi ca ce oameni sint in Rusia. Rusi. Unii mai buni altii mai rai. Integrarea a fost relativ usoara datorita comunicarii invatate de acasa, asa ca pentru ea (persoana) a fost o trecere rapida de la roman la rus. Numele era de rus, limba o vorbea. Simplu. Era rus. Dupa multe situatii bune, rele, a hotarit sa se intoarca in tara unde s-a nascut. Ii era dor de ea si mai ales ca putea face banii. Banii. Iar banii. Dar nu s-a dus in orasul unde s-a nascut, nu s-a dus in orasul vecin, s-a dus undeva unde este aglomerat. Undeva unde sa nu se stie cine ce este.

A inceput ca orice persoana o activitate onesta. Cum legaturile sale cu mama Rusia, si cultura rusa predomina de la prima zi de cind s-a nascut prin intermediul familiei, viata ulterioara in Rusia, numele rus, a inceput sa faca publicitate Rusiei. Cu un roman care dorea sa vada Moscova, cu un altul care vroia sa vada Siberia, incet a pus-o de o agentie de turism. In anul de gratie 2005 deschide firma cu care se mindreste si cu care isi incepe activitatea.

Situatiile financiare erau destul de slabute, asa ca a hotarit sa forteze un pic nota. A inceput sa ofere multe servicii. Foarte multe servicii. Vorbind frumos, cistigind incredere. Pina cind incep problemele. Problemele cu romanii care s-au trezit pusi in Hotel de 2 stele in loc de 4, de romani care au platit excursii la preturi ridicate. Li se dadea un tur de Moscova pe bani multi , totul era supraevaluat.

Romanii au inceput sa se sesizeze. Cum serviciile le-au avut, de ce sa te mai revolti. Asa ca a mers o perioada de timp cu minciuna. Cu minciuna in stinga, cu minciuna in dreapta. Citiva , mai slabi de inger, au sustinut-o. Unii au spus , „daca nu mi-a facut mie nimic, ce ma intereseaza” altii pe principiul romanesc sa-i moara si capra vecinului, a acceptat tacit situatia , a bagat capul in nisip si a tacut. Unii au tacut azi, altii au tacut miine, si asa totul decurgea normal. Minciunile erau din ce in ce mai elaborate, rezolvarea problemelor erau aminate, prelungea minciuna. Si asa incet incet , probleme au generat. Escrocheria incepea sa iasa la iveala. Unii sustineau persoana din faptul ca nu le-a facut nimic, timp in  care ceilalti plingeau dupa bani. Tot romani de-ai lor. Le mai dadea din cind in cind ceva, ii mai gidila la lingurica, asa aparea o persoana elevata si de incredere in fata unora si a celor multi care s-au fript ii ducea cu zaharelul. Azi asa, miine asa , tot mutindu-se, tot ascunzindu-se, tot mintind, a reusit sa prelungeasca agonia multora.

La un moment dat, problemele financiare isi spun cuvintul. Increderea dispare, banii se duc, smecheriile ies la iveala. Romanii incep sa se revolte. Badea Ionel vine de la Afumati cu barda sa-si apere drepturile si sa afle adevarul. E un rasist. E un nationalist. E o jigodie. Romanii il apara pe Aslanovici de badea Ionel .

– Bade Ionele, llasa, nene ca se rezolva. TRebuie sa te duci in instanta. Nu e bine ceea ce faci. Nu-i civilizat.

-Si cit sa astep? Pina mor , spuse badia in gindul sau.

Altii care erau acolo au tacut milc. Nu au spus nici un cuvint. Susoteala caracteristica insa exista.

-E mos senil, da-l in colo. Nu te uiti la el de taran ce este, spune o doamna elegant imbracata.

-Nimeni nu-i mai civilizeaza pe taranii astia, spuse un domn distins.  Cu astia am intrat in UE? Da-i mai dracului de tarani.

Asa ca s-a mai trecut un hop. Cind esti sustinut de un top si o toapa, dai bine la poza. Dar totusi gluma se ingroasa si trebuie neaparat sa faci ceva pina se desteapta si topul si toapa. Cind s-au trezit si astia trebuie sa fi departe, asa ca trebuie recuperat ce se mai poate recupera. Cum trebuie sa mai faci ceva sa scoti investitia care o ai in firma, creditorii vin la usa, politia din cind in cind, lumea in orasul mare incepe sa vorbeasca, deschizi o firma, muti totul dintr-o firma in alta, vinzi totul din firma noua, si ia-o la sanatoasa ca te alearga romanii rasisti si discriminanti.

Bun si facut. In anul de gratie 2009 deschide o alta firma si incepe sa transfere totul de pe firma veche pe firma noua. Bunuri fixe, sumele de bani , totul, dar degeaba , lumea era revoltata, nu mai putea iesi in public. Nu mai avea curajul sa-si scoata capul din gaoace. Deja in cercurile respective lumea vorbea. Lumea , stia. Partenerii de afaceri erau blocati. Deja era sfirsitul. Escrocheria iesise la vedere. Alternativa? Fuga, fugi in alta tara sa-ti scapi urma. Undeva unde nimeni sa nu te stie.

Bine bine, dar unde? Departe de jurisdictia in care am mintit, am inselat , undeva departe unde sa mi se piarda urma si sa pot sa incep o noua viata. Italia? Nu. Spania? Nu. Germania ? Nu. Nordul ca e virgin. Acolo toata lumea alerga dupa bani si nu au timp sa gindeasca. Acolo lumea nu stie cine sint , imi trebuie doar timp si citeva persoane pe care sa le prostesc. Daca se prinde cineva , am sa spun ca-i rasist, ca-i gelos, ca-i antisemit, ca-i nationalist. Adaptez asa cum am fost invatata.

Si cum latul se stringea , si cum totul se aduna in jur, multimea deja era la poarta, a lasat totul balta. Nici nu se uscase cerneala pe firma inscrisa in 2009 ca in 2010  se urca in autobuz si directia Nord. Sa incepem o noua viata.

Restul va urma….

din aceeasi serie

https://danrum.wordpress.com/2011/03/15/escrocul-cinstit-1/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s