Cit si ce cistiga Danemarca cu granitele ?

Danemarca a pus granite ca sa fie si mai putred sau ca sa putrezeasca mai bine 🙂 . Toata lumea, politicieni, presa nationala si internationala , bat moneda pe infractionalitate si emigratie. Partea economica nici nu exista mai ales cind populatia Danemarcei are burtica plina pe principiul „mai da-le Nicule 200 de lei” nu mai gindesc. Nici alte minoritati nu au cum sa gindeasca fiindca sint ocupati cu transferurile de bani catre zonele aflate in conflict sau lupta dupa bani de zi cu zi.

Unii vor spune foarte bine ca au introdus granite fiindca ne apara mai bine. Da, te apara de tot de o sa ramii fara gologani in buzunar. Pai ce, o sa ii poata opri pe infractori sau pe emigranti? Si care o sa fie cistigul financiar daca statul va cheltui mai multi bani cu relocarea politiei de frontiera acolo fiindca cheltuieli mai mari vor fi? Daca vine emigrantul, el vine sa munceasca deci, ajuta economia. Infractorul vine sa fure si asigurarile vor plati. Ce pierde Danemarca? Pai politia doarme sau maninca covrigi? Au bani sa patruleze? Sa patruleze , nu sa stea la frecangeala. Se pare ca pierd altii. Altii care sint mai puternici si care sint proprietarii statului danez.

Dar pentru unii e mai greu de inteles sistemul legislativ , mai ales cind juristii si cei cu studii sint spalati pe creier de nu mai sint in stare sa judece in spiritul legii numai in litera lui. Ca asa e legea. Da . Asa s-a dat legea pentru a se marii bugetul Ministerului de Interne danez si motivul prin care distruge concurenta firmelor corporatiste in domeniul alimentar in detrimentul economiei de piata. Cica , concurenta neloiala. Neloiala fata de cine?

Asadar am sa detaliez un aspect din ramura in care am activat si cu informatii personale bazate nu din statistici ale statului ci din informatii directe de la producatorii de servicii si cei cae hranesc zilnic populatia din Copenhaga cu fast-food si restaurante. Care sa fim seriosi , stiu ce spun si stiu cum merge treaba fiindca ei o fac mai bine decit tot guvernul danez plus presa.

O pizzerie, o shawarma sau un restaurant, singurele puncte de desfacere a  produselor alimentare aflate in concurenta reala si producatoare de bani reali, au o vinzare in medie de 4000-6000 de koroane pe zi. Adica ceva de ordinul a 600-800 de euro pe zi. Tinind cont ca se cumpara marfa in valoare de 600-1000  de koroane pe zi ,este foarte foarte profitabil sa ai un magazin de productie de acest gen. Cum taxele si forta de munca este destul de scumpa, chiriile si curentul electric asisderea, au nevoie de marfa la negru. Orice marfa este taxata de statul danez direct si indirect cu pina la 60 % prin afgift, punktafgift, pant, moms, etc. Deci orice reducere pe fondul scaderii vinzarilor este binevenita asadar marfa alimentara venita din UE fara taxe este foarte buna, mai ales ca are si gust si se scapa de birocratia necesara a statului danez care oricum le da oamenilor 200 de lei in plus si ii sponsorizeaza pe corporatisti.

Ei, producatorii de servicii si bani reali adevaratii capitalisti fac ce fac si cumpara 1/2, 3/4 marfa la negru. Adica marfa adusa de un caraus din Germania care mai face si el un ban. Daca e sa aduni sumele respective vei observa ca suma este colosala. Sume de miliarde si miliarde de koroane care nu fac altceva decit ajuta economia si distruge monopolul corporatiilor aflate in domeniul de retailer a unor entitati economice care oricum nu platesc un sfant.

Dincolo de aspectul emigratiei si a infractionalitatii care costa mai nimic statul danez aspectul acestei „contrabande” benefice ii spun eu face ca statul sa fie „pagubit de cele 60 % taxe din sumele respective si mi se pare ca motivul introducerii granitelor , adica a controlului sa fie de fapt pentru a distruge micul sau marele trafic care distruge corporatiile si bugetul statului, datorita legilor de suprataxare le Danemarcei.

Facem un calcul:

la o populatie de cca 5,5 milioane de locuitori, pe teritoriul Danemarcei sint cca 700.000 de firme de alimentatie publica inregistratre intr-o baza de date unde se fac comenzi on line. Deci 700.000 de producatori care prefera o parte din marfa la negru. Daca aceasta suma o inmultim cu 300 dkk / zi marfa la negru prelucrata de aceste firme de alimentatie , avem o mare gaura. Undeva la 210 milioane de koroane /zi de marfa care este concurenta directa in domeniul alimentar al monopolistilor corrporatisti.

In total undeva la 76 de miliarde de koroane anual, adica 10.220.000.000 euroi. Adica  10 MILIARDE DE EURO / an, din care Danemarca pierde in mod direct 6 Miliarde din taxe, ceea ce pentru aceasta mica tara este foarte mult. Ce ar face Mærsk sau Tuborg pentru o asa piata. Orice. Absolut orice. Razboi cu populatia Danemarcei care nu au ochi sa vada. Infractorii, emigrantii, faradelegile , toate motivele date de catre politicienii danezi nu costa nici macar pe jumatate din cit pierde Danemarca. Dar danemarca nu pierde. Orice om care a lucrat in economia reala , nu in spatele biroului de statistica, va poate spune ca Danemarca cistiga in acesta situatie in care toata marfa asta intra la negru. Fiindca totusi pot sa impoziteze acele firme care se sustin pe piata. Daca ele ar inchide iar volumul de marfa ar fi preluat de catre corporatii, Danemarca nu va mai incasa nici un ban. Ala micul, falimenteaza ca nu mai e rentabil, iar ala mare , muta profitul afara fara sa plateasca un sfant statului danez sau o sa plateasca precum Ceausescu. „Mai dai Danemarcei 200 dkk”,.

Acest mic calcul de economie reala si de bani reali, nu cifre pe computer sau arierate, fonduri de investitii sau specula bursiera sint reale. Eu cred ca sint optimiste. In realitate se pare ca ar fi mai mari sumele, dar eu sint mai prost ca nu am facut facultatea la Harvard in finante sau in nu stiu ce alta scoala de spalat creieri .

Acum , sa stau sa ma gindesc cum si de ce a bagat Danemarca granita cu Germania este simplu. Vor sa-i protejeze pe marii jucatori din piata alimentara si distrugerea firmelor mici. Ce va cistiga Danemarca ? Nimic. Va pierde. Va reusi sa protejeze firmele corporatiste, retailerii ationali si internationali producindul-le monopol la  anumite produse la care nu vei mai avea alternativa si care va creste pretul indiferent daca piata o cere sau nu.

Mærsk detine neoficial 60-70% din piata de desfacere cu amanuntul al produselor alimentare si nealimentare prin Netto, Føtex, Bilka proprietatea lui si gura tirgului spune ca detine prin interpusi si subsidiare 60% din actiunile Coop adica Irma, Kvicly, SuperBrugsen, Fakta. Indiferent de unde cumperi iluzia concurentei si alternativei o ai. Cum nici Coca Cola nu a putut intra singura pe piata daneza numai daca a vrut Tuborg si Carlsberg, sa nu ne mire daca si Lidl, Aldi sau alte magazine nu au cerut voie la stapin sa intre pe piata si ca atare citeva procente din actiunile respectivilor retailer se duc catre ei asa cum s-a intimplat cu Coca Cola Danemarca.

Asadar, ginditi si din punctul asta de vedere. Indiferent de situatie, Danemarca pierde financiar si nu cistiga nimic. Poate asta se si urmareste.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s