Caii din Delta priviti din alt unghi

Tot scandalul facut pe tema cailor din Delta e o manipulare si nu a facut decit rau. Nimic bun. Te injoseste ca si roman pe plan international, da apa la moara unora , ii saraceste pe altii, deschide usor portile santajului si ii imbogateste pe unii pe spatele naivilor. Dincolo de realitatea transmisa prin mass-media exista si o alta realitate. Habitatul cailor nu este este in delta iar ei nu fac parte din ecosistem. Decesul cailor in timpul iernilor este foarte mare. De ce nu tipa atunci fundatiile sa se certe cu Doamne Doamne? Aceste paractici sint poate chiar anuale si asa cum fata de indieni la care vaca este un animal sacru noi sintem niste …..fiindca mincam carne de vaca, asa si cu calul. Si vaca e frumoasa, si mielul e frumos si totusi il mincam. Altii maninca cal. Ce-i cu asta? Malaezienii maninca ciine. Adica de ce sacrificam caii salbatici? Fiindca cineva ii maninca, dar acei cai salbatici sint doar un numar foarte mic din numarul real. 71 la 3-4000 de cai salbatici. Dar raportul acesta nu-l spune nimeni. Aceasta parte a adevarului nu-l spune nimeni. Mediatizarea exesiva si „gravitatea” faptelor sint interesate mai ales cind se merge pe ideea de „a face din tintar armasar” Pe principiul „cailor verzi pe pereti” unii vor incasa sume de bani bazindu-se pe emotia generata si pe principiul 1 fotografie = 10.000 de euro in cresteri de donati.

De la sfirsitul anului 2010 se tot incerca pe diferite cai finanatarea de la guvern a unui proiect . Este bun proiectul ? Da. Este bun , dar hrana care va trebui administrata, medicamentele si celelalte necesaruri pentru „proiect” vor fi supraevoluate. O mica -mnare inginerie financiara cu banii bugetulkui de stat in care citiva oameni se vor imbogatii mai mult pe spinarea naivilor si a emotivilor. Nimeni nu va prezenta asa interesele. Toata lumea va judeca prin prisma celor 1000 de fotografii realæizate pe 50 de cai si se va induce impresia ca au fost toti cei 4000 de cai in pericol. Asa se manipuleaza si se santajeaza emotional cu sprijinul naivilor indignati de situatie dar greu de inteles metodele care stau la baza manipularii.

Pe principiul si caii se impusca , iar tiganul cere indiferent daca are, naivii s-au oripilat, bagatorii in seama au vociferat , iar smecherii incaseaza.

Mai jos cititi despre manipulare . Am scos-o de pe wikipedia. Poate ajuta la ceva.

1 minciuna spusa de 100 de ori ramine minciuna, repetata de 1 milion de ori , devine adevar.

si acum citeva spicuiri din presa inainte de declansearea manipularii massmediei in perioada cind unele entitati doreau programe finanatete de la bugetul de stat pe care eventualm sa le administreze ei ca de obicei:

Miercuri 16.02.2011  http://www.realitatearomaneasca.ro  Senatorul Trifon Belacurencu, colegiul uninominal nr. 2 TULCEA, l-a interpelat pe VALERIU TABARA, MINISTRUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE. Obiectul interpelarii: Asigurarea fondurilor necesare pentru eradicarea anemiei infectioase ecvine

(acelasi senator a cerut finantatre si Ministerului Mediului pe acelasi proiect. E interesat tare de fondurile respective Cine, o sa vedem sfirsitul)

28 Iul 201o  http://www.ecomagazin.ro  Aproximativ 4.000 de cai sălbatici care trăiesc în partea neamenajată a Deltei Dunării au pus stăpânire pe regiunea protejată. Potrivit „The Guardian”

8 Dec 2009   http://www.ecomagazin.ro  Odată aveau grijă de ei localnicii. Astăzi, numărul locuitorilor din zonă este în scădere drastică, prin satele bântuite de sărăcie rămânând doar cei în vârstă, în vreme ce tinerii au migrat la oraş. Numai în pădurea Letea, rezervaţie naturală sub protecţia UNESCO, trăiesc 3.000 de cai sălbatici, care distrug vegetaţia deosebită din zonă ( o realitate, omisa de toate canalele de media din aceasta campanie manipulatorie)

21 Dec 2010 http://www.ecomagazin.ro/Organizaţia Vier Pfoten vrea să salveze cât mai multe dintre aceste animale unice în Europa şi vor duce, azi, în zonă 150 de tone de ovăz, fân şi lucernă.

„În primăvară, Vier Pfoten va începe o campanie de vaccinare şi control al înmulţirii cailor”, a spus reprezentantul organizaţiei, Kuki Bărbuceanu.

(Interesant este ca aceasta asociatie a intrat in drepturile de adoptie a cailor si se pare ca vor fi finantate proiectele din banii fraierilor. Nu-i ciudat?. Cita marinimie …Nici nu a trecut bine primavara)

 12 Oct 2007   http://www.ecomagazin.ro/Directia Silvica Tulcea nu va mai planta anul acesta puieti in Delta Dunarii din cauza cailor salbaticiti. Silvicultorii se plang ca, din cauza animalelor lasate libere de catre localnici, puietii plantati nici nu apuca sa se prinda. Cea mai afectata zona e Padurea Letea, unde speciile rare de arbori sunt in pericol.

7 February 2011 http://deltadunarii.fotodelta.ro/?p=1658  Guvernatorul Deltei, Grigore Baboianu, a anunţat recent că Administraţia Rezervaţiei urmează să realizeze un proiect de protecţie a Pădurii Letea, prin care se va rezolva şi pro-blema cailor semi-sălbăticiţi din această zonă. Astfel, potrivit declaraţiei, în zona Letea se va crea un spaţiu exterior pădurii, securizat, destinat cailor sălbatici care în felul acesta vor fi împiedicaţi să distrugă pădurea.   ( alt proiect care are nevoie de finantare)

 Februarie 2011 http://stirileprotv.ro  La Tulcea, unde se afla celula care monitozeaza situatia, se discuta mai multe planuri. Pe primul loc este protejarea padurii Letea, apoi relocarea cailor liberi in alte zone. Printre variantele luate in calcul intra insa si eutanasierea.

 24.09.2009 http://www.ecomunitate.ro Gavrilă Tincu, primarul comunei Nufăru, spune că „extragerea cailor semisălbatici din Deltă a devenit o oportunitate de afaceri pentru satul nostru. Pentru că în Nufaru există atât spaţii de adăpostire a cailor semisălbatici, cât şi dotari pentru investigare şi de îngrijire a lor conform normelor veterinare, firme din Banat au venit şi şi-au deschis ferme pentru cabaline în satul nostru.”

(poate ca nu e normal ca satenii sa vinda caii , dar de ce sa produca satul ala uitat de lume? Sau deranjeaza anumite interese cu preturi concurentiale? )

 • Preluat de la Wikipedia

Manipularea psihologică este un tip de influență socială care urmărește schimbarea percepției sau comportamentului celorlalți cu ajutorul unor tactici ascunse, amăgitoare sau chiar abuzive.[1] Pentru că manipulatorul își urmărește doar propriile interese, deseori în detrimentul altora, aceste metode pot fi considerate exploatatoare, imorale și înșelătoare.

Influența socială nu este în mod necesar negativă. De exemplu, doctorii pot încerca să convingă pacienții să renunțe la obiceiurile nesănătoase. În general, influența socială este percepută ca fiind inofensivă atunci când se respectă dreptul celui influențat de a alege. În funcție de context și motivații, influența socială poate fi considerată manipulare ascunsă.

Cerințe pentru ca manipularea să aibă success

După Simon, reușita manipulării psihologice are la bază următoarele componente:

 1. Manipulatorul își ascunde intențiile și comportamentele agresive.
 2. Manipulatorul cunoaște vulnerabilitățile psihologice ale victimei și determină ce fel de tactici ar putea fi efective.
 3. Manipulatorul este de o cruzime suficientă pentru a nu da înapoi de la vătămarea victimei dacă este necesar.

În consecință, manipularea tinde să fie camuflată (relațional agresivă sau pasiv agresivă).[2]

Cum își controlează manipulatorii victimele

După Braiker

Braiker[1] a identificat următoarele moduri de bază prin care manipulatorii își controlează victimele:

 • Recompensa pozitivă – include lauda, șarmul superficial, simpatia superficială (lacrimi de crocodil), cereri de scuze excesive; bani, aprobare, daruri; atenție, expresii faciale cum ar fi râsul sau zâmbetul forțat; recunoaștere publică.
 • Recompensa negativă – include sâcâirea, urlatul, tratamentul silențios, intimidare, amenințări, înjurături, șantaj emotional, învinovățire, îmbufnare, plânsete și făcutul pe victima.
 • Recompensa intermitentă sau parțială – Recompensa negativă parțială sau intermitentă poate crea un climat în care persistă frica și nesiguranța, un exemplu fiind atacurile teroriste. Recompensa pozitivă parțială sau intermitentă poate încuraja victima să persiste – de exemplu la majoritatea jocurilor de noroc, jucătorul câștigă bani din când în când, dar poate pierde în total.
 • Pedeapsa
 • Învățarea în urma unei traume – folosirea abuzului verbal, a furiei explozive sau a altui comportament intimidant pentru a stabili dominanța sau superioritatea; chiar și un singur incident care implică un asemenea comportament poate condiționa sau învăța victimele să nu-l supere/confrunte/contrazică pe manipulator.

După Simon

Simon[2] a identificat următoarele tehnici manipulative:

 • Minciuna: Pe moment e greu de spus dacă cineva minte, deși deseori adevărul iese la iveală după un timp, când deja e prea târziu. Un mod de a reduce șansele de a fi mințit este de a înțelege că indivizii cu unele tipuri de personalitate (în special psihopații) sunt experți în arta minciunii și a trișatului, făcând frecvent aceste lucruri, deseori cu subtilitate.
 • Minciuna prin omisiune: Aceasta este o formă subtilă de minciună, comisă prin omiterea unei părți semnificative din adevăr. Această tehnică se mai utilizează în propagandă.
 • Negarea: Manipulatorul refuză să admită că el sau ea a făcut ceva rău.
 • Raționalizarea: O scuză prezentată de manipulator pentru comportamentul neadecvat. Raționalizarea este strâns legată de spin.
 • Minimizarea: Un tip de negare cuplată cu raționalizare. Manipulatorul spune că comportamentul lui/ei nu este atât de dăunător sau iresponsabil precum sugerează altcineva, de exemplu spunând că o insultă a fost doar o glumă.
 • Atenția sau neatenția selectivă: Manipulatorul refuză să acorde atenție oricărui lucru care l-ar abate de la agenda sa, spunând lucruri cum ar fi „Nu vreau să aud”.
 • Diversiunea: Manipulatorul nu acordă un răspuns direct unei întrebări directe, ci face o diversiune, direcționând conversația către un alt subiect.
 • Intimidarea mascată: Manipulatorul își pune victima în defensivă folosind amenințări voalate (subtile, indirecte sau subînțelese).
 • Culpabilizarea: Un tip aparte de tactică de intimidare. Un manipulator se adresează conștiinței victimei și sugerează că acesteia nu îi pasă îndeajuns, că e prea egoistă sau că o duce prea ușor. De obicei, asta face ca victima să se simtă prost, punând-o într-o poziție inferioară, provocându-i anxietate și îndoială de sine.
 • Rușinarea: Manipulatorul folosește sarcasmul și ocara pentru a amplifica frica și îndoiala de sine în victimă. Manipulatorii folosesc această tactică pentru a-i face pe ceilalți să se simtă nevrednici și prin urmare, să li se supună. Tacticile de rușinare pot fi foarte subtile, de exemplu o privire aprigă, un ton al vocii neplăcut, comentarii retorice sau sarcasm subtil. Manipulatorii te pot face să te simți rușinat pentru simplul fapt că ai îndrăznit să li te opui. Este o modalitate efectivă de a crea un sentiment de inadecvare în victimă.
 • Jucarea rolului de victimă („sărmanul/a de mine”): Manipulatorul se portretizează ca fiind o victimă a circumstanțelor sau a comportamentului altcuiva pentru a provoca milă, simpatie sau compasiune. Oamenii care se ghidează în funcție de conștiință și cărora le pasă nu suportă să vadă pe nimeni suferind și manipulatorului îi este ușor să se folosescă de simpatie pentru a obține cooperare.
 • Învinovățirea victimei: Aceasta este o tactică eficientă de a pune victima în defensivă, mascând totodată intenția agresivă a manipulatorului.
 • Jucarea rolului de servitor: Agenda personală este mascată de pretextul servirii unei cauze nobile, de exemplu spunând că se comportă într-un anumit fel din „supunere” sau pentru că se află „în slujba lui Dumnezeu” sau a unei figuri autoritare similare.
 • Seducția: Manipulatorii folosesc șarmul superficial, lauda, măgulirea sau sprijinul fățiș al altora pentru a le câștiga încrederea și loialitatea.
 • Proiectarea vinii (datul vinii pe alții): Manipulatorul găsește un țap ispășitor, deseori în moduri subtile, greu de detectat.
 • Simularea inocenței: Manipulatorul încearcă să sugereze că răul făcut nu a fost intenționat sau că nu a făcut lucrul de care este acuzat. Manipulatorul se poate preface surprins sau indignat. Această tactică face ca victima să se îndoiască de propria judecată sau chiar de sănătatea ei mintală.
 • Simularea confuziei: Manipulatorul face pe neștiutorul, pretinzând că nu știe despre ce vorbești sau că e confuz cu privire la o problemă importantă care i-a fost adusă la cunoștință.
 • Afișarea furiei: Manipulatorul exprimă furie pentru a afișa suficientă intensitate emoțională și mânie pentru a șoca victima și a o face să se supună. De fapt, manipulatorul nu este nervos, ci se preface. El vrea ceva și „se enervează” dacă nu obține lucrul respectiv.

Vulnerabilitățile exploatate de manipulatori

După Braiker[1], manipulatorii exploatează următoarele vulnerabilități (puncte slabe) pe care le pot avea victimele:

 • dorința de a face oamenilor pe plac
 • dependența de a câștiga aprobarea și acceptarea celorlalți
 • emotofobia (frica de emoții negative)
 • lipsa hotărârii și a abilității de a spune „nu”
 • percepție neclară a identității (granițe personale difuze)
 • autosuficiență scăzută
 • locus de control extern

După Simon[2], manipulatorii exploatează următoarele vulnerabilități pe care le pot avea victimele:

 • naivitatea – victimei îi este greu să accepte ideea că unii oameni sunt șireți, necinstiți și nemiloși sau e în negare când e victimizată
 • conștiinciozitate exagerată – victima este înclinată să acorde manipulatorului beneficiul îndoielii și să privească lucrurile din perspectiva acestuia, în care dă vina pe victimă
 • încredere în sine scăzută – victima se îndoiește de sine, lipsindu-i încrederea și hotărârea, existând o probabilitate mare de a intra în defensivă foarte repede
 • intelectualizare – victima încearcă din greu să înțeleagă manipulatorul și crede că acesta are un motiv întemeiat pentru care se comportă așa
 • dependență emoțională – victima are o personalitate dependentă sau docilă. Cu cât victima este mai dependentă emoțional, cu atât este mai vulnerabilă în fața manipulării sau exploatării.

După Kantor[3], oamenii care prezintă următoarele carecteristici sunt vulnerabili în fața manipulatorilor psihopați:

 • încredere exagerată – oamenii onești presupun adesea că și ceilalți sunt onești. Se bazează pe oameni pe care abia îi cunosc, fără să le verifice competența etc. Aceștia se îndoiesc rareori de așa-zișii experți.
 • altruism exagerat – opusul psihopatului, prea onești, prea corecți, prea empatici
 • impresionabilitate – sunt seduși repede de cei cu șarm superficial. De exemplu, votează pentru politicianul mincinos care pupă copiii.
 • naivitate – nu pot crede că în lume există oameni necinstiți pentru că dacă ar fi, nu ar fi lăsați să acționeze
 • masochism – le lipsește respectul de sine și îi lasă inconștient pe psihopați să profite de ei, crezând că o merită din cauza unui sentiment de vinovăție
 • lăcomie – cei lacomi și neonești pot cădea pradă unui psihopat care îi convinge ușor să facă ceva imoral
 • imaturitate – au o judecată defectuoasă, cred afirmațiile exagerate ale reclamelor
 • materialism exagerat – o pradă ușoară pentru cămătari sau cei care se ocupă cu scheme de îmbogățire rapidă
 • dependență psihologică – cei dependenți simt nevoia să fie iubiți și prin urmare sunt predispuși să accepte ceva ce ar trebui să refuze
 • singurătate – oamenii singuri pot accepta orice formă de contact cu oamenii. Un străin psihopat poate oferi companie umană, dar cu un anumit preț.
 • narcisism – narcisiștii sunt înclinați să cadă pradă laudelor nemeritate
 • impulsivitate – aceștia iau decizii în grabă, de exemplu ce să cumpere sau cu cine să se căsătorească, fără a-i consulta pe ceilalți
 • frugalitate exagerată – nu pot refuza o afacere chiar dacă cunosc motivul pentru care ies atât de ieftin
 • bătrânețea – cei în vârstă pot deveni istoviți și mai puțin capabili de a se ocupa de mai multe lucruri odată. Când primesc o ofertă, e mai puțin probabil să se gândească că ar putea fi o înșelătorie. Sunt predispuși să ofere bani unei persoane care are o poveste tristă. Vezi abuzul de bătrâni.

Motivațiile manipulatorilor

Manipulatorii au trei motivații posibile:[1]

 • Nevoia de a-și atinge scopurile și de a câștiga cu orice cost.
 • O nevoie puternică de a avea sentimente de putere și superioritate față de ceilalți.
 • Nevoia de a fi în control.

Condiția psihologică a manipulatorilor

Manipulatorii pot avea oricare din următoarele condiții psihologice:[1]

Strategia manipulativă de bază a unui psihopat

După Hare și Babiak[4], psihopații se află tot timpul în căutare de oameni pe care să-i înșele. Abordarea psihopatului include trei faze:

1: Faza de evaluare

Unii psihopați sunt prădători oportuniști și agresivi care vor profita de aproape orice persoană pe care o întâlnesc, în timp ce alții sunt mai răbdători, așteptând victima perfectă. În ambele cazuri, psihopatul analizează constant utilitatea potențială a unui individ – ca sursă de bani, putere, sex sau influență. Unor psihopați le place o provocare, în timp ce alții vânează persoane vulnerabile. În timpul fazei de evaluare, psihopatul este capabil să determine punctele slabe ale potențialei victime, pe care le va folosi pentru a seduce.

2: Faza de manipulare

Odată ce psihopatul a identificat o victimă, începe faza de manipulare. În timpul acesteia, psihopatul își poate asuma un rol, o mască special creată pentru a „prinde” la victima respectivă. Un psihopat va minți pentru a câștiga încrederea victimei. Lipsa de empatie și vinovăție a psihopaților le permite să mintă fără probleme; ei nu văd nicio valoare în a spune adevărul decât dacă îi ajută să obțină ceea ce vor.

Pe măsură ce interacționează cu victima, psihopatul evaluează cu grijă personalitatea acesteia. Ea îi oferă o imagine a trăsăturilor și caracteristicilor victimei. Unui observator atent, personalitatea victimei poate dezvălui insecurități sau slăbiciuni pe care aceasta vrea să le minimizeze sau să le ascundă. Ca student pasionat al comportamentului uman, psihopatul va testa cu grijă tăria interioară și nevoile care fac parte din eul intim al victimei și eventual va construi o relație personală cu aceasta.

Personajul pe care îl joacă psihopatul – „personalitatea” cu care victima are o relație – nu există în realitate. Este construit din minciuni întrețesute cu grijă pentru a prinde victima în plasă. Este o mască, una din mai multe, creată de psihopat pentru a se potrivi cu nevoile psihologice și așteptările victimei. Victimizarea are un caracter de pradă; duce adesea la un sever prejudiciu financiar, fizic sau emoțional. Relațiile adevărate, sănătoase, sunt construite pe respect și încredere reciprocă; se bazează pe schimbul onest de idei și sentimente. Convingerea greșită a victimei că legătura cu psihopatul are oricare din aceste caracteristici este motivul pentru care acesta are succes.

3: Faza de abandonare

Faza de abandonare începe atunci când psihopatul decide că victima nu îi mai este de folos. Psihopatul/psihopata își abandonează victima și trece la alta. De obicei, în cazul relațiilor romantice, un psihopat își va asigura relația cu victima următoare înainte de a o abandona pe cea actuală. Câteodată, în această fază psihopatul are trei persoane cu care jonglează:

 • cea abandonată recent, pe care o păstrează în cazul în care nu îi merge cu celelalte două;
 • cea pe care o manipulează în prezent și care este pe cale de a fi abandonată;
 • a treia persoană, care este ademenită de psihopat anticipând abandonarea victimei actuale.

Abandonarea poate avea loc subit și fără ca victima să știe că psihopatul căuta pe altcineva. Nu vor exista scuze, sau cel puțin nu unele sincere, pentru răul și durerea pe care o provoacă.

Vezi și

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s