Drept la replica- Jurnalul anti-National, un anti-roman in Danemarca

La cele doua articole scrise de mine pe blogul acesta cu privire la emisiunea de televiziune a DR-ului si reportajul Jurnalului National cu privire la hotii romani din Copenhaga , am fost contactat de jurnalistul care a fost sub acoperire in Danemarca pentru a ii acorda un drept la replica la cele doua articole pe care le-am scris despre chestiunea asta:

Jurnalul anti-National, un anti-roman in Danemarca

Interviul cu reporterul de la Jurnalul National realizat de DR

Ginditi singuri dupa ce le cititi. Reporting( Creating )the news

Salut!

Sunt reporter al Jurnalului National si am lucrat undercover pentru emisiunea Bag Facaden. Iti scriu acest mail pentru ca eu iubesc Danemarca, oamenii ei si respect institutiile acestei tari si sincer cred ca o astfel de teorie absurda nu face decat mai mult rau romanilor care vor sa-si faca un viitor in DK. De ce ar trebui ei sa creada ca sunt vinati?

Am ales sa nu-mi declin identitatea reala din singurul motiv ca posturile tale ma fac sa cred ca nu meriti incredere… Daca vei publica ce iti scriu sau nu, depinde de tine. Dar, iata pe scurt raspunsurile la intrebarile tale:

De ce DK si nu alta tara?

Pentru ca proiectul a fost initiat de o televiziune din Danemarca (ba chiar postul public, nu un post al statului cum ai spus, aruncand in clar obscur identitatea unei institutii de presa prestigioasa in toata Europa). Proiectul lor era de a lansa o emisiune undercover (proiectul a inceput cu un an juma inainte de a fi dat pe post) si dupa ce au prins un subiect despre polonezii sclavagiti de danezi au dorit si o abordare inversa a situatiei – respectiv aspecte negative aduse de imigratie.

De ce romani?

Pentru ca un sfert din infractiunile din Copenhaga sunt „semnate” de romani. Da stiu, si pentru mine a fost socant si umilitor cand am aflat aceasta cifra. Dar asta nu ma va opri din a-mi face meseria – de a spune adevaruri, de a transmite realitati…

Cum tocmai un reporter de la JN?

Iata cum. Departamentul de Investigatii de la JN este unul dintre cele mai bune din Romania. Suntem acolo cativa reporteri care cu sprijinul logistic si sub indrumarea membrilor Centrului Roman de Jurnalism de Investigatii ne-am structurat activitatea in sensul stabilirii unor metode, instrumente si politici editoriale care se inspira din jurnalismul american de investigatii. Neinteresant pentru tine (poate si necredibil), dar productiv pentru carierele noastre. Adrian Mogos, seful departamentului, a obtinut atatea premii internationale de specialitate cat au obtinut reporterii romani de-a lungul timpului din 90 pana azi. Stiu, un adevar greu de acceptat de indivizi mici, cu orgolii prea mari, dar atat de usor de manipulati cu sintagme gen „trustul lui Felix”.

De-a lungul anilor,  am participat la mai multe conferinte si workshopuri si proiecte transnationale de investigatii, cu rezultate asa cum ai vazut mai sus chiar meritorii.

Sase luni de zile au durat tatonarile colegilor din DR pana am fost contactat in vederea acestui proiect. Asta pentru ca nimeni nu stia clar care ar putea fi rezultatul… Produsul final a fost total diferit fata de ce credeam la inceput ca s-ar putea face.

Toata aceasta emisiune a fost rodul unor conjuncturi foarte fericite pentru reporteri (care au actionat cu buna credinta si profesionist), a unei munci titanice (au fost oameni care in anumite momente au muncit 23 de ore din 24) si a unei determinari admirabile a televiziunii publice daneze de a-si face treaba echidistant indiferent de conditii – asa s-a ajuns la o decizie editoriala greu de „vazut” in Ro, respectiv protejarea identitatii infractorilor „surprinsi”, dar dezvaluirea identitatii complicelui lor danez…

Ce as putea sa adaug? Postarile tale nu fac nimanui bine si nu fac parte decat din cultura unui popor care se lauda cu violenta asupra copiilor, care isi vinde femeile, isi inseala rudele… Dar altii sunt vinovati pentru identitatea din oglinda. Pentru ca, da-mi voie sa-ti spun, presa (mai ales atunci cand este facuta cu buna credinta si fara partinire) nu face decat sa reflecte ridurile unei comunitati/societati imbatrinita prea devreme.

Toate cele bune!

PS: Uite aici si alte aspecte din munca noastra la acel episod.

http://www.jurnalul.ro/special/anchete/reporter-jurnalul-incognito-printre-sutii-care-au-speriat-vestul-568826.html

Politica bat-o vina. Intotdeauna e nevoie de o unealta un Oswald

Reclame

2 răspunsuri la „Drept la replica- Jurnalul anti-National, un anti-roman in Danemarca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s