Afaceri

Multi vor sa faca afaceri. Business man. Toti cred ca e simplu si danezii sint prosti. Un lucru trebuie sa stiti inainte de a incepe o afacere in Danemarca. Pretul e un criteriu foarte important. La orice. Servicii, produs etc. Exportul romanesc catre Danemarca este aproape inexistent. Cei citiva care fac afaceri cu sacosa si cu masina nu ajuta la nimic. Cei care doresc sa-si deschida o firma de servicii gen, curatenie, sa faca bine sa vada cit trebuie sa plateasca in taxe si impozite. Cei care vor sa importe sa faca bine sa negocieze pretul la producator sau intermediar bine. La servicii ceri cit vrei atita timp cit muncesti tu cu miinile tale fara angajati care costa mai mult de 70% din incasari. La import in schimb trebuie sa adaugi cel putin 35-40% din pretul de achizitie pentru a putea ramine pe piata si de a avea o marja de necociere la vinzare de max 10 %. Am cunoscut citiva producatori, unul avea o fabrica de mobila si cind a venit si a vazut preturile la magazin a spus ca face afacerea vietii lui. Ulterior cind a fost pus in situatia sa negocieze pretul la vinzarea produsului, s-a blocat. Scazuse cam cu 50% ceea ce nu i se parea suficient pentru cheltuielile pe care le avea cu cele 3 vile, , masini scumpe pentru familie si amanta, cheltuielile personale de 3-4000 euro pe luna, datoriile facute la banci.
Un altul o fabricuta de paste faioase. Cam la fel.
Nu uitati. In Danemarca sint foarte multi turci si produsele turcesti , chiar daca o sa spuneti ca sint ca vai de mama lor, sint mult mai ieftine si nu de putine ori chiar mai calitative. Aici marfa vinduta se poate returna. In situatia in care produsele dumneavoastra sint de caitate indoielnica o sa le vedeti inapoi la poarta fabricii, iar platile se fac ori anticipat cu un discount substantial din partea producatorului ori la termen. Pentru rulaj de marfa si bani e bine sa nu mergeti pe principiul „ca la curve”. Asa nu ve-ti putea face decit precum Borsec marea firma care a vidut pina in anul 2004 , 2 paleti de apa in toata istoria si nici macar aia nu era pentru Danemarca ci era un rest din Suedia. La mintit pe unul si i-a vindut ” ca la curve” 1 camion. Omul a ramas cu banii dati si cu marfa care datorita pretului nu a reusit sa o vinda. Idem s-a intimplat cu reprezentantul Borsec ulterior, suna pompos. S-a inchis singur. Intre timp turcii au inventat citeva ape minerale si vind in jur de 10 paleti pe zi doar in Copenhaga. Asta doar asa ca un exemplu de afaceri. Dar cam asta va trebuie . Putin realism si mai putina ingimfare. Danemarca nu e Italia si nici Spania. Daca va decide-ti sa faceti afaceri luati-va un contabil bun si un avocat. Chiar si pe aici veti avea surpriza sa dati peste excroci.
IN DANEMARCA NU EXISTA MAFIE LA NIVEL MIC SI MIJLOCIU. EXISTA TOLD SKAT. TAXELE SI IMPOZITELE.
Acestea sint informatii generale .

http://www.denmark.dk/en/menu/Business-Lounge/

Ca sa incepi o afacere in Danemarca est foarte simplu. Procedura de deschidere a unei firme estefoarte simpla mai ales pentru cetatenii UE sau EEC.

Pentru firmele I/S adica P.F.A.

Procedure 1.
Obtain a digital signature
Time to complete:
1 day
Cost to complete:
no charge
Comment:
Pentru firmele APS adica S.R.L
Procedure 2.
Deposit startup capital at a bank 125000 dkk
Time to complete:
1 day
Cost to complete:
no charge
Comment:
Procedure 3.
Register the company with the Danish Commercial and Companies Agency over Webreg system
Time to complete:
1 day (20 minutes) for company registration, 3 days for tax registration
Cost to complete:
no charge
Comment:
The business and tax registrations are centralized in a one-stop service, so that all registrations are processed when a new limited liability company is registered with the Danish Commerce and Companies Agency. The Webreg system, which captures new and updated registration information, is connected to a backend database that automatically validates the input data. Memoranda of incorporation and articles of association are submitted electronically, with the entire process taking place on the Web without agency official involvement or approval. To obtain the security for the startup capital, lawyers, accountants, or bank employees log on to Webreg’s capital information page and confirm the type and amount of capital by activating their digital signature. After completing registration, the client obtains a registration receipt, stating the business identification number and confirming that the registration is visible at www.cvr.dk., where the National Gazette is published electronically.
Procedure 4.
Register employees with workmen’s insurance
Time to complete:
1 day
Cost to complete:
no charge
Comment:
Employees must be registered with one of the private insurance companies. More information and companies that insure can be found at www.forsikringsoplysningen.dk/.
Danemarca se stie ca este tara din UE care are cea mai flexibila piata a muncii si afaceri. Diferenta care este in Danemarca fata de UE este ca negocierea si afacerile libere necontrolate sint protejate de lege si de sistemul scazut de coruptie la nivel mic si mediu. La nivelul politic si foarte inalt exista alte reguli nescrise. De obicei si la nivel mic se intimpla izolat anumite situatii care pot fi categorisite ca coruptie dar nesemnificativ.
Pentru afacerile mari trebuie sa fie respectate niste mici reguli de politete si politica de afaceri. http://www.buzzle.com/editorials/11-1-2004-61033.asp

Taxele legale  pentru o firma in Danemarca sint urmatoarele

Corporate income tax 3 25 25.0% taxable profit 23.5
Property tax 1 various rates 2.6
Injury insurance contribution 0 paid jointly DKK 4,000 per employee 1.4
Fuel tax 1 included in fuel price 0.9
Social security contributions 1 online filing 70 DKK 1,951 per employee 0.7
ATP contribution 0 paid jointly DKK 976 per employee 0.4
Tax on insurance contracts 1 15.0% insurance premium 0.3
Vehicle tax 1 DKK 9,318 fixed fee 0.1
Value added tax (VAT) 1 online filing 40 25.0% value added not included

Un răspuns la „Afaceri

  1. Buna seara,

    As dori cateva informatii pentru cum pot sa imi deschid o cafenea in dk. Multumesc anticipat pentru raspuns.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s