Istorie

Multi care vin si pleaca ulterior vin pentru bani. Altii luindu-se cu viata de zi cu zi uita se se mai duca pe la un muzeu sa mai citeasca o carte , sa incerce sa invete ceva despre trecutul locului si poporului in mijlocul caruia se afla. De accea dorescpe aceastta pagina sa introduc citeva secvente din istoria Danemarcei nu de alta dar de fiecare data aud de la mai multi connationali de ai mei ca danezii sint un popor de betivani si drogati, de prosti si rasisti, ca sint o tara mica ca de marimea unui scuipat pe harta, de faptul ca nu au cine stie ce trecut ( asta ca deobicei ei nu stiu nici macar despre trecutul semenilor lor dar de al altora). Incerc sa va fac sa vedeti Danemarca si prin alti ochi decit prin ochii unui emigrant frustrat.

Originile exacte ale Danemarcei s-au pierdut în istorie. Cea mai veche Danevirke este din secolul al şaptelea, în acelaşi timp cu noul alfabet runic. Cel mai vechi oraş, Ribe, a fost fondat în jurul anului 700.

Până în secolul al 10-lea danezii au fost cunoscuţi sub numele de vikingi, colonizând, atacând şi având relaţii comerciale cu toate regiunile Europei, alături de norvegieni şi suedezi. Exploratori vikingi au descoperit Islanda din greşeală, în drum spre Insulele Faroe.

În diferite momente, regele Danemarcei a controlat părţi din Anglia şi Irlanda, Norvegia, Suedia, Finlanda, Islanda, Franţa, în special Normandia şi Insulele Virgine, Tranquebar în India, Estonia şi ceea ce este astăzi Germania de nord. Scania, Blekinge şi Halland au făcut parte din Danemarca pentru aproape întreaga sa istorie timpurie, dar au fost cedate Suediei în 1658. Uniunea cu Norvegia a fost dizolvată în 1814, când Norvegia a intrat într-o nouă uniune cu Suedia (până în 1905).

Mişcarea liberală şi naţională daneză a căpătat avânt în anii 1830, şi, după Revoluţiile de la 1848 din Europa, Danemarca a devenit o monarhie constituţională, la 5 iunie 1849.

După al doilea război din Schleswig (în daneză: Slesvig), în 1864, Danemarca a fost forţată să cedeze Schleswig-Holstein Prusiei, înfrângere ce a marcat pentru totdeauna identitatea naţională daneză. Din acest moment, Danemarca a adoptat o politică de neutralitate, rămânând prin urmare neutră in timpul primului război mondial. În urma înfrângerii Germaniei, Danemarcei i s-a oferit de către puterile de la Versaillesplebiscit în ceea ce priveşte returnarea provinciei Schleswig. În 1920, în urma plebiscitului, Schleswigul de nord a reintrat în componenţa Danemarcei. returnarea provinciilor Schleswig-Holstein. Temându-de de atitudinea revanşardă germană, Danemarca a refuzat Holstein şi a insistat asupra organizării unui

În ciuda continuei neutralităţi, Danemarca a fost invadată de Germania (Operaţiunea Weserübung), pe 9 aprilie, 1940. Deşi i s-a acordat iniţial autonomie (până în 1943 din cauza unei foarte active mişcări de rezistenţă), Danemarca a rămas ocupată militar de-a lungul întregului război. Danezii au avut o puternică simpatie pentru cauza aliată; 1900 de ofiţeri de poliţie danezi au fost arestaţi de către Gestapo şi trimişi, sub pază, pentru a fi deţinuţi la Buchenwald. După război, Danemarca a devenit unul dintre membrii fondatori ai NATO şi, în 1973, s-a alăturat Comunităţii Economice Europene (mai târziu, Uniunea Europeană).


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s