Koroanele daneze

 

Dupa cum se stie deja , schimbarea banilor a venit. Inca nu a luat euro dar cineva trebuia sa faca ceva bani pe seama fondului monetar al Danemarcei. Ca erau vechi si nu mai erau de actualitate sa le spuna lui mutu , dar asa se spune cind cineva vrea sa te minta frumos. Dar care este diferenta dintre cei noi si cei vechi. Valoarea e la fel, design-ul e altul. Care ar fi diferenta de remarcat dintre cele noi si cele vechi? Au pus podul minune si o vaza chinezeasca din dinastia Ming. Sau poate era de la Histria. O fi fost un cadou de la Burebista? Interesante semnele si simbolurile  noi de pe bancnote. Dar dispare omul. Chipul umanoid si de multe ori personalitatea culturii sau istoriei natiunii careia ii apartine moneda. Interesant diferenta de abordare a designului noi bancnote . Omul dispare, constructiile cresc. Poate baietii destepti din Danemarca   stiu mai multe. Nu dau ei tonul degeaba in Europa. Mici , mici dar ai dracului. Daca tot nu preiau euro cu simbolistica aferenta, sa isi faca ei o moneda cu o simbolistica asemanatoare sau daca nu asemanatoare macar reprezentativa lor. Toate bancnotele sint la fel. Toate, indiferent de valoare are cite un pod. Pe partea cealalta au simboluri. O vaza, un cal care trage la caruta 🙂 l.  Clar nu reprezinta Danemarca si nici poporul danez, dar cei care poate pot spune mai mult despre simbolistica pot avea multe lucruri de spus. Oricum ce ma intereseaza pe mine atita timp cit banul e la fel. Da . Perfecta dreptate. Ce ma intereseaza ca arde casa vecinului. La mine inca nu a ajuns. Cind va ajunge am sa tip ca din gura de sarpe sau am sa m duc sa beu o bere la bodega din sat.

Ca e real sau nu e , nu stiu dar ciudata situatie cind o monarhie constitutionala, cea mai veche din Europa, cu cel mai vechi steag, cu cel mai cel….nu mai are nimic in propria ei tara. Nu sint monarhist cum nu sint nici comunist, cum poate nici capitalist ,dar sa jonglezi asa cu banii……Isarescu stie citi bani se fac la fiecare schimbare de design si tiparire de bani noi. El e tatal lor. A facut in 20 de ani la bani de cred ca s-a plictisit. Cu designul cel nou coroana daneza este prima bacnota din lume care nu are nici o persoana pe nici una dintre ele. Nu tu regina, nu tu rege, nu tu H.C.Andersen sau alti ciudati. Nimic. Nici un om . Doar simboluri. Pentru cei ce stiu de ele. Pentru ceilalti sint doar bani care trebuiesc cheltuiti, adunati, furati si pe urma , D-zeu cu mila. Danemarca devine tara care nu are nici un chip pe nici o bancnota nationala. Poate e doar o pregatire la un nou referendum prin care sa adopte euro. Ii ameteste pe danezi cu banii si pina la urma o sa spuna DA. Dupa care ………sa dus dracului independenta monetara. Asa mica cum e . Dar e . Inca mai e. Vom vedea ce ne va rezerva viitorul.

Cum Danemarca este ultima frontiera a identitatii nationale prin fel de fel de tertipuri , se incearca ruperea natiunii . Atacurile furibunde la care este supus cetateanul danez doar pentru simplul fapt ca e danez, explica si absenta pe noile bacnote a unor simboluri nationale.

Mai vorbeam cu cite unul, altul , straini, arabi , turci, pakistanezi care o tot injurau pe PIA. Pe buna dreptate , dar daca nu era Pia, era ca dracu. Unde era identitatea nationala? Poate la cosul de gunoi al lumii. Poate nationalismul lor , al danezilor au facut ca Danemarca sa fie in continuare buturuga mica si sa-si conserve independenta fata de UE pastrindu-si in ultimii ani cel mai ridicat nivel de trai. Nu cred ca din cauza strainilor  si nici nu cred ca din cauza emigrantilor. Cred ca datorita identitatii nationale pe care o pastreaza in fiecare dintre ei. Urasc natinalismul salbatic , dar pot sa-l pretuiesc atita timp cit cetatenii unui stat o duc bine datorita pastrarii identitatii nationale. Si eu m-as bucura daca Micula , Ambasadorul minune , fiu de smecher si reprezentant al statului roman, impreuna cu prietenii lui, ar face ceva sa poti fi mindru ca esti roman. Din pacate ramine doar la nivelul de „vise de noapte”. Pina sa ma faca Stapinii sa fiu mindru ca sint roman , sint mindru ca nu sint rroman, ceea ce si asa e bine.

Lasă un comentariu