Munca civilizata obligatorie

Danemarca, unde sistemul electronic functioneaza destul de bine.

Noile legi de „simplificare” a rezolvarii problemelor este asa de incilcit incit timpul petrecut in fata calculatorului si necesitatea cumpararii unui comuter este aproape obligatorie. Cum fiecare rahatel in parte, de la plata unei facturi , la transmiterea documentelor catre toate autoritatile statului se face on line, se pare ca timpul pierdut cu computerul este din ce in ce mai mare, folosindu-ti o mare parte a timpului liber pe care il ai in a -ti rezolva obligatiile fata de Sistem. Asadar, economia financiara a sistemuluipe care o faci din munca ta este uriasa si reversul , adica plata timpului tau , justifica cresterea taxelor 🙂

Fiecare factura platita pe internet te duce la o scutire de taxe postale, de taxe de administrare ceea ce s-ar spune ca esti platit. Adunati citiva bani aici, acolo se face ceva. Ceea ce este ok. Se scuteste timp si atunci cistigi. Este o varianta logica si simpla.Sistemul in mare functioneaza exact ca si gratuitatea autostrazilor. Nu platesti autostrada, dar cind treci podul platesti de 10 ori autostrada si e suficent sa treaca 1/3 din autovehicolele inregistrate in Danemarca  pe pod o data  pe an si s-au platit autostrazile de 1000 de ori.

Daca in schimb ai o problema care nu se afla in tiparele comuterului, este mult mai complicat. In moentul in care incerci sa transmiti prin internet informatiile, jungla site-urilor te face sa pierzi foarte mult din timp si cind ajungi intr-un sfirsit la ultima etapa observi ca problema pe care o ai nu este in lista problemelor standard  si nu poate fi transmisa. Cum multe probleme sint comasate intre mai multe institutii, trebuie de multe ori sa faci treaba si functionarului de la institutia A, si celui de la B, si celui de la C .  Daca nu exista in sistem problema asa cum o ai tu, atunci nici sistemul, sau functionarul care citeste de pe monitor nu au raspunsuri sau rezolvari la problema ta. Asta te duce in hatisul birocratic unde astepti , si astepti. Ca dureaza 1 zi, doua , sau 6 luni, astepti.

Responsabilitatea trimiterii este a ta personala iar ajutorul pe care un functionar ar trebui sa-l dea cererii pe care o ai este inexistent , deci ducind la o mai mare responsabilizare si la mai multe greseli de interpretare ale Sistemului. Modul de formulare si expunerea situatiei este responsabilitatea ta pe care o platesti prin timpul asteptat sau prin multe alte explicatii . In schimb responsabilitatea de a interpreta sau de a intelege problema de catre functionar sau sistem nu exista. Tu esti responsabil pentru tot ceea ce faci , pe cind functionarul ( sistemul)  nu are nici o responsabilitate. Nu de putine ori din cauza problemelor sistemului electronic , situatiile se complica si se amesteca  facind de cele mai multe ori responsabilitatea ta incapacitatea sistemului sau modul de interpretare eronat al situatiilor pe care doresti sa le expui. Neexistind un functionar care sa te ghideze in a putea expune problema ta in termenii cunoscuti de lege, esti responsabil de inlocuirea functionarului si deci esti indirect angajat pe post de functionar la toate institutiile, cerindu-se indirect ca tu sa sti toate legile si modul de formulare a cererii in asa fel incit sistemul sa ti-o recunoasca ca atare.

Lasă un comentariu